Acun, “Profesyonel yaklaşımlar yok, halk odaklı yaklaşım yok. Bunun sonucunda birçok aksaklık yaşanıyor. Bu sorunların temelinde ilgisizlik ve alakasızlık var. Çünkü maaşını ve döner sermayeden aldığı pay sabit olduğu için çalışanların ve halkın yaşamış olduğu sıkıntılara ilgi göstermeyebiliyor. Mesela Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde sağlık çalışanları, döner sermayeden pay alamıyor. Sağlık çalışanları sermayeden pay alamıyorlar bundan dolayı bir memnuniyetsizlik var. Karne sistemi getirildi, ama hiçbir idareci kötü karneden dolayı görevden alınmadı.” diye konuştu.

Sağlık hizmetine ulaşmada, randevulu ve randevusuz hastaların sıra nedeniyle sorun yaşadığına işaret eden Mehmet İhsan Acun, sıra sorunun kaynağının hastanelerin ihtiyaca cevap verebilecek sayıda polikliniğe sahip olmamasından kaynaklandığını vurgulayarak, “Sağlık kurullarında, muayenehanelerde, yani insanlar yeteri kadar poliklinik bulamıyorlar. Bu gün Kadın Doğum Hastanesinde hastalar 15 günde randevu alamıyor. Bunun nedeni nedir? Bundan 6-7 sene önce 13-14 poliklinikle hizmet verirken bu gün 6-7 poliklinikle hizmet veriyor. Bu nasıl halka yetecek?” diye sordu.

Acun,“Eğitim ve Araştırma Hastanesinde asansörler problem oldu. Uzun süre sonra problemler giderildi. Koskoca bir yaz geçti, hastane önündeki peyzajca, yağmurlar başlayınca müdahale edildi.” diyen Acun, “Yani sorunlar kronikleşmeden yaklaşılması gerekiyor. Ama sözleşmeli yönetici modeli ile göreve gelen idarecilerimiz, belli bir liyakate sahip olmadıklarından, çalışanların, halkın sorunlarını irdelemediği için, gündemleştirmedikleri için bürokrasinin, prosedüre ilişkin işlemlerin peşinden koştukları için bu sorunlar büyüyor” şeklinde konuştu.

Sözlerini, “Tüm sorunların kaynağı ehliyet ve liyakattir. Yani yöneticilik çok önemlidir, ama bu konu da sıkıntılıdır. Görevde yükselmelerin mülakata tabi tutulması ayrı bir fecaattir. Çünkü yakın zamanda Kültür ve Turizm Müdürlüğünde bir sınav oldu. Benim yakinen tanıdığım bir arkadaşım sınava girdi. 4-5 ay emek verdi, çaba gösterdi, 3’üncü oldu. Sınava, 50 kişi girdi. 8 kişi alınacak. 3’üncü olan arkadaşımız mülakatta elendi. Hangi kritere göre insanlar eleniyorlar, herkesin malumudur.

Acun, geçmiş yönetimin Tekin’e birçok sorun bıraktığına işaret ederek, şöyle konuştu: “Yeni müdürümüz göreve başladı. Yalnız kendinden önce meydana gelen bir sürü sorun var. Bu sorunların da doğru çözülmesi gerekiyor. Sahadan gelen sorunların dinlenmesi, iletilen sorunların teyit edilmesi, bizzat bu bölgelerin gezilmesi önemlidir. Bu anlamda sağlık müdürümüzün bu alanları gezdiğine biz de tanıklık ediyoruz. Bu anlamda yaklaşımını, pozitif olarak görüyoruz. Adımların sorunların çözümüne etkisini de görmek istiyoruz. Yeni bir sözleşme dönemi geliyor, bürokrasiden, sendikalardan ya da şahıslardan gelen talepler yerine, belirlenen kişilerin işin ehliyetine liyakatine sahip olup olmadıkları, eğitimlerini alıp almadıkları, tecrübe sahibi olup olmadıkları bizim için büyük önem arz ediyor. Bu insanlar belirlenirken bu hususlara dikkat edilirse bu sorunların da büyük bir hızla çözüleceğini inanıyoruz. Kendisini iyi niyetli olarak görüyoruz, bu iyi niyetinin de devam etmesini istiyoruz.”

“Diyarbakır’ın da sağlık alanında çok iyi yerlere taşınabilmesi mümkündür.” diyen Acun, hastane yönetimlerinin yeteri kadar şeffaf olmadığını, hastanelerde kim hangi komisyondadır bilgisine ulaşmanın kişisel veri gerekçesiyle saklandığını belirterek, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Çünkü bulunduğu seviye, kendisine yakışan bir seviye değildir. Yani hizmet binalarının, fiziki yapılarının, personel sayılarının, hekim yetersizliklerinin yani hepsinin çözüme kavuşturulması gereken bir yerdedir. Sağlık açısından sadece kentte değil, bölge açısından da sağlık hizmeti verebilecek potansiyele sahip bir il olarak fiziki yapılarının, yeni hastanelerinin, bölge hastanesinin, şehir hastanesinin ihtiyacının karşılanması gerekir. Bu gün Çocuk Hastalıkları Hastanesinin bir an önce doğru ve uygun bir yere taşınması binasının inşa edilmesi elzemdir. Yıkılmak üzere olan bir binaya sahiptir. Her yıl yüksek miktarda masraflar yapılmaktadır. Yeni bir bina yapmak bile ondan çok daha tasarruflu olacaktır. Bu hususları yeni sağlık müdürümüz ilgi gösterirse çok yararlı olacaktır.” dedi.

Editör: Haber Merkezi