Evrensel'den Dilek Omaklılar'ın haberine göre;
Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi yönetiminin Türk-İş’e bağlı Sağlık-İş Sendikası’nda örgütlü işçilere Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikasına geçmeleri için baskıyı arttırdığı belirtildi.

Gazetemize ulaşan ve ismini vermek istemeyen işçiler, aileleriyle tehdit edildiklerini belirtirken yönetimin bunu AKP gençlik kollarından yöneticilerine kadar partiyi de aracı ederek uyguladığını söyledi.

“AİLELERİMİZLE TEHDİT EDİLEREK DE İSTİFAYA ZORLANIYORUZ”

DEÜ Hastanesi Sağlık-İş sendikasına üye bir kadın işçi artan baskıları dile getirerek, “Son 1 haftadır daha da fazlalaştı. Artık particiliğin, ekip şeflerinin, amirlerin, müdürlerin de sahada çalıştığı bir dönemdeyiz. Arkadaşlarımızın eski yaşamlarına kadar araştırılıyor ve bununla tehdit ediliyorlar. Burada örneğin anne-kız çalışıyorsa onlar da çocuklarıyla tehdit ediliyor, ‘Senin çocuklarının yerini değiştiririz’ diyerek” baskılarla istifaya zorlandıklarını anlattı.

“İŞÇİLER KENDİ KARARINI VEREMEZ Mİ, BU BASKI NİYE?”

Bir başka işçi ise hem kendisi hem de diğer işçi arkadaşları adına konuşarak hastane yönetiminin bütün siyasi güçlerini kullandıklarını söyledi. Baskının giderek arttığını ifade eden işçi, “AKP’nin gençlik kolları, yöneticileri, eski meclis üyeleri hepsi bastırıyor. İşçiyi özelden aramalar, istifaya zorlamalar. İstifa etmeyenleri tehdit etmeler, bizim sendikal mücadelemiz var burada bunca yıllık. Bunlar Hak-İş için tepeden baskı yaparak verilen mücadelenin üzerine konmaya çalışıyorlar” dedi.

Amirler aracılığıyla ise para verileceği söylendiği de iddialar arasında yer alırken bir başka işçi de “İşçiler kendi kararını kendi veremez mi? Bu baskı niye? Hükümetin gücünü kullanarak baskı yapıyorlar” diye tepki gösterdi.

“KORKU SALIYORLAR AMA BİZ DİK DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Başka bir işçisi ise, “Hastanenin genel durumuna baktığımızda da zaten hiçbir şey bilmeyen amir oluyor. Artık seçim yaklaşıyor diye bilmiyorum ama bunlar seçimi kaybedecekler o yüzden işçilere baskı uygulayıp AKP’ye oy vereceksiniz yoksa sizi işten çıkartırız demeye çalışıyorlar” dedi. Ayrıca kendisinin de üç kez yerinin değiştirildiğini söyleyen işçi, “Dokuz Eylül’de AKP’ye karşı tutumu kırmaya çalışıyorlar. Eskiden de vardı ama artık zirve yaptı, açık açık da söylüyorlar. Herkese korku salarak kendi koltuğunu sağlamlaştırmaya çalışıyor. Biz de dik durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“İKNA ODASI GİBİ ODA KURUP AKŞAMA KADAR HASTANE İÇİNDELER”

Bir diğer işçi de üniversite hastanelerinde yaklaşan yetki sürecinden kaynaklı baskıların arttığını belirterek, işçilerin haklarını gasp ettiklerini vurguladı. İşçi, “Bir adamı görevlendirmişler, hastanede hiçbir yetkisi yok. Bir oda kurmuşlar, eskiden ikna odaları vardı ya onun gibi. Sabahtan akşama hastane içinde dolaşıyorlar. AKP bilmem nerenin başkanı tüm gün buralarda. AKP’nin oyları zaten bu yüzden de düşüyor. İnsanlara yapılan baskıların herkes farkında” diyerek tepki gösterdi.

İŞÇİ MEKTUBU | DEÜ’DE OYNANAN SENDİKA OYUNLARI: BİZ BU OYUNU BOZARIZ

DEÜ Hastanesinden Sağlık-İş üyesi işçi:

Hastane yönetimi sendikalar arasında ayrımcılık yapıyor. Yıllardır hastanemizde işçilerin örgütlenmesi için bir sürü mücadele verdik. Taşerona bağlıyken sürdürdüğümüz mücadele birçok işçi arkadaşımızın işten çıkarılması ile sonuçlanmıştı, sonrasında onların işe alınması için de mücadelemize devam ettik ve başardık.

Hastanemizde toplu sözleşme imza yetkisi olan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası örgütlü olduğu halde dışarıdan getirilen Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş sendikası hastanemizde örgütlenmeye başladı. Oysa bizler Sağlık-İş ile rektörlüğün imzaladığı toplu iş sözleşmesinden ve sendikamızın sorunlarımızı takip etmesinden memnunuz. Mutlaka tüm taleplerimiz gerçekleşmedi ve gerçekleşmesinibeklediğimiz taleplerimiz içinde mücadele etmeye devam ediyoruz.

Gerek hastane yönetimi ile yapılan görüşmeler gerekse tek başımıza ya da hastanede örgütlü olan diğer mesleklerden sendika ve dernekler ile ya da odalarla birlikte yürüttüğümüz ortak eylemlerle sorunlarımızı ve taleplerimizi haykırmaya devam ediyoruz.

Hastane yönetiminin Sağlık-iş üyelerine baskı yaparak sendika değişimine zorlaması çok büyük bir sorun.

Kimi arkadaşımıza rüşvet teklif ediliyor, kimi yer değişikliği ile tehdit ediliyor, kimine koltuk vaat ediliyor. Bizler bu tehditlere, rüşvetlere kanmayız.

Ben hastanemizdeki tüm işçi arkadaşlarıma yeniden seslenmek istiyorum; Bizler emeğimiz, ekmeğimiz, haklarımız için fedakârca mücadele eden sendikamızdan baskı ve tehditlerle vazgeçmeyeceğiz. Birliğimizin bozulmasına İzin vermeyeceğiz.

Çünkü yıllarca mücadelemizden öğrendik; Kurtuluş yok tek başımıza...

Editör: Haber Merkezi