Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri yıpranma payı ve ek gösterge ödemeleri ile temel ücretlerin artırılması talepleriyle ilgili eylemlerine Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam etti.

Evrensel’in haberine göre; eski Başhekimlik binasının önünde KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara’nın da katıldığı basın açıklamasını SES Şişli Şubesi yöneticisi İpek Deniz okudu.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin hakları için 11 Mayıs’ta Ankara’da bir buluşma yapacaklarını söyleyerek açıklamaya başlayan Deniz, yüksek enflasyon ve zamlar nedeniyle ücretlerinin eridiğini, döner sermaye ödentilerinin ise ya reddedildiğini ya da toplusözleşme masasında yandaş sendika ile düşürüldüğünü belirtti.

Emekli olduklarında ek ödemelerin/döner sermaye ödemelerinin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle ücretlerinde ciddi düşüşler olduğunu da kaydeden Deniz, insanca bir yaşam için taleplerini şöyle sıraladı:

Performansa göre ücretlendirme politikalarından vazgeçilmeli, ek ödeme ve performans ödemeleri yerine insanca yaşamaya yetecek temel ücret belirlenmeli.
Bugüne kadar ücretlerimizde yaşanan kayıplar ek zam ile karşılanmalı, gasbedilen döner sermaye ödentileri de faizleri ile birlikte ödenmeli.
Sabit ödemelerde enflasyon farkı ödenmeli, iki katına çıkarılarak maaşa ve emekliliğe yansıtılmalı.
Maaş hesaplamalarımız Sayıştay’ın ifadesi ile “çok karmaşık”tır. Bu karmaşıklık ortadan kalkmalı, tüm ücretlerimiz temel ücret olarak ödenmeli ve TÜİK’in eylül 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırı 6,167 TL, Türk İş’in aralık 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırı 6,322 TL olması nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bir emekçinin bugün için alması gereken en az temel ücret 6,500 olmalı ve tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalı.