Ankara Savcılığı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda yapmak istediği fakat polisin saldırdığı yıpranma payı, temel ücretlerin artırılması ve 3600 ek gösterge talebiyle ilgili yapmak istediği fakat polisin saldırdığı eylemde darp edilerek gözaltına alınan SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara ve Dev Sağlık-İş Örgütlenme Uzmanı Furkan Bircan hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karara verdi.

Kararda şu ifadelere yer verildi:

Olayın basın açıklaması şeklinde oluşup gelişen, kamuoyu ve medyanın ilgisini çekmek gayretli söylem ve demokratik eylem niteliğinde olduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğünün, “sadece lehe olan veya muhalif sayılmayan veya ilgilenmeye değmez görülen haber veya fikirler için değil, aynı zamanda muhalif olan çarpıcı gelen veya rahatsız eden haberler veya fikirler için de geçerli olduğu, bu durumun çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gereği olup, demokratik toplumun olmazsa olmaz koşulu olduğu” açıklamanın konu ve metin itibariyle suç teşkil etmediği, eleştirisel düşünce açıklaması niteliği bulunduğu,

Olayda 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Yasa’nın 28. ve devam eden maddelerindeki suçların unsurlarının oluşmadığı ve AİHS’in 10-11 maddelerinde belirlenen herkesin görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğü ve asayişi bozmayan toplantılar yapma haklarına sahipliği ile Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’nin 19/2 ve 21. maddeleri ile güven altına alınan özgürlüklerin, kapalı yerde yapılan sabit toplantılar dışındaki gösteri ve yürüyüşleri de kapsadığı, olayla ilgili olarak soruşturma yapmaya gerek bulunmadığı düşüncesine ulaşılmakla;

Olay hakkında KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA, karardan bir suretin şüphelilere tebliğine, CMK’nin 172/1. Maddesi gereğince karar verildi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin dört bir yanından SES üyeleri 11 Mayıs 2019’da Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda bir araya gelmişti. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin bir araya gelmedeki amacı ise yıpranma payı, temel ücretlerinin artırılması ve 24 Haziran seçimlerinden önce Tayyip Erdoğan tarafından sözü verilen fakat uygulanması için hiçbir adım atılmayan 3600 Ek Gösterge gündemine ilişkin basın açıklaması yapmak ve forum düzenlemekti. Fakat Ankara Valiliği ve Emniyet keyfi bir şekilde basın açıklaması yapılamayacağını söyleyerek SES’lilere saldırmıştı. Saldırıda SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara ve Dev Sağlık-İş Örgütlenme Uzmanı Furkan Bircan darp edilerek gözaltına alınmıştı.

SES’liler saldırı sonrasında Kurtuluş Parkı’nda Vedat Dalokay Parkı’na geçmiş. Polis burada da açıklama yapmak isteyen SES üyelerine biber gazı ile saldırmıştı.