31 Aralık 2019 tarihinde sağlık kurumlarına gönderilen yazıda, “Kurumumuzun saygınlığı açısından standartlara uyulması, gerektiğinde ana model, desen ve renkler korunarak edep adap ve inanca göre uygun şekillerde uyarlanması ve 2020 yılı başına kadar tüm sağlık personelinin (hemşire, ebe, sağlık memuru, sağlık teknisyeni) kıyafet standartlarına uyması ilgi sayılı yazımız bildirilmiş olup, belirtilen süre 30.06.2020 tarihine kadar uzatılmıştır” denilmişti.

SES Şişli Şubesi’nin açıklamasında, söz konusu yazıya cevaben, “Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak “Yaşatırken Ölmek İstemiyoruz” derken, İstanbul İl Sağlık müdürümüz forma rengimi edebe, adaba, ahlaka ve dini hassasiyetlerine uygun olmadığını bilimsel olarak açıklamaya çalışa dursun. Biz son sözümüzü şöyle söylüyoruz, kadınlar üzerinden yürütmeye çalıştığınız bu kirli politikalara cevabımız var. Bizler hayat veriyoruz, yaşatıyoruz… Bu işi yaparken sizin dayattığınız tek tipleştiren formaya da, edep ve ahlak anlayışınıza da ihtiyacımız yok… GİY-ME-YE-CE-ĞİZ” denildi.

‘BUGÜNE KADAR GİYDİKLERİMİZ EDEPSİZ MİYDİ’

SES’in yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar giydiklerimiz edepsiz ve ahlaksız mıydı? Hayati problemlerimiz, geçim derdimiz çözüm beklerken bu dayatmanızın altında ne yatıyor?” soruları soruldu.

Sendika açıklamasında şu ifadeler yer aldı:”Unutmayın ki yarın hastanenin acilinde ‘bu kıyafetiniz edep-ahlak ölçülerine aykırı’ diye başka bir şiddet haberi gelirse, kadın sağlık çalışanlarının daha sık maruz kaldığı sözel ve duygusal şiddet artarsa bu, ‘ben tebliğ ettim’ dediğiniz zihniyetinizin ürünü olacak.

‘HANGİ PROBLEMİMİZ ÇÖZÜLDÜ DE KIYAFET SORUNUMUZ KALDI’

“Sağlık Emekçilerin o kadar çok sorunu varken, belirli firmalarla yapılan anlaşmalar ve turkuaz rengi formalar, yakalara konan şeritler mi aidiyet duygusunu ve kurumsal gücü arttırıyor” denilen açıklamada, “Hangi problemimiz çözüldü de kılık kıyafet sorunumuz kaldı. Bizler öldürülürken, tehdit edilirken, tahmin edemeyeceğiniz kadar sözel şiddete maruz kalırken, yoksulluk sınırının altında maaşlara mecbur bırakılırken, parasız denen sağlık hizmetinin her adımında hastalara fatura çıkarılırken hangi edep, ahlaktan bahsediyorsunuz… Bu cümlelerle kimleri hedef alarak konuştuğunuzu, neyi amaçladığınızı biliyoruz. Ne acı ki haber kanallarına çıkıp söylediklerinin arkasında olduğunu ve bizzat kendisinin tebliği kaleme aldığını dile getiriyor” ifadeleri yer aldı.