Koronavirüsün yeniden tırmanışa geçtiği şu günlerde sağlık çalışanları, çalışma koşullarının zorluğuna dikkat çekmek için her gün alanlara çıkarken, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile sağlıkçıların “izin, istifa, emeklilik ve tayin hakları” gibi temel hakları geçici olarak ertelendi.

12 sağlık çalışanı öldü

MA’da yer alan habere göre sadece Diyarbakır’da 12 sağlık çalışanı yaşamını yitirirken, Sağlık ve Soysal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, pandemi sürecinde özellikle kadın sağlık çalışanlarının zorlandığına dikkat çekti.  Sağlıkçılar olarak, tükendikleri bir süreçte, izin, tayin ve istifa gibi en temel haklarının iptal edildiğini belirten Ok, “Toplumda her şey normalken, herkes AVM’lere rahatça girip çıkıyorken, bu sürecin faturasının sadece sağlıkçılara kesilmesi kabul edilemez” dedi.  Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarının halkı ve sağlıkçıları karşı karşıya getirdiğini iddia eden Ok, “Sağlık Bakanı’nın ‘Siz sosyal mesafeye dikkat etmezseniz, sağlıkçılara hiçbir zaman izin verilmez’ sözleri yurttaşlar ile sağlıkçıları karşı karşıya getiriyor. Süreci yönetemiyorlar, yönetilememesinin faturası sağlıkçıya kesilmeye çalışılıyor” ifadesinde bulundu.

Kadın sağlık çalışanları

Özellikle kadın sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde çok zorlandıklarını kaydeden Ok, “Kadın sağlık çalışanı olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.  Çünkü çocuklarımız var. Biz sadece sağlık çalışanı değiliz, aynı zamanda anneyiz, bakmak zorunda olduğumuz aile üyeleri var. Çoğumuzun evinde kronik hastalığı olanlar var ve çoğumuzun da kronik hastalıkları var. Ancak bunların hiçbiri göz önünde bulundurulmuyor” sözleri ile yaşadıklarına dikkat çekti.  Ok, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde görevli olan ve koronavirüse yakalanarak yaşamını yitiren hemşire Leyla Çiçek’in tek başına 3 çocuğuna baktığını ve kendisinin lösemi hastası olduğunu hatırlattı.

İdari izinlerde kısıtlama

Sağlık çalışanlarının idari izinlerinde dahi kısıtlamaların yaşandığını belirten Ok, “Belki başka bir iş kolunda çalışıyor olsa, Leyla abla izinli olacaktı ama sağlık iş kolunda çalışanlara idari izinlerde bile kısıtlama var. Sağlık iş kolunda kişi izolasyona 7 gün alırken, başka iş kollarında bu süre 14 güne kadar çıkabiliyor. Çocuklarımıza bakacak kimsenin olmadığı günler oluyor. 3 ile 5 yaşındaki çocuklarını evde bırakıp işe gelmek zorunda kalan kadın sağlıkçı arkadaşlarımız var. Hele birde anne baba sağlıkçı ise bu sorun artıyor” diye belirtti.  Hükümetin her fırsatta “fiziki mesafe” kuralını hatırlattığını, ancak bu kurala kendilerinin uymadıklarını ifade eden Ok, “Öncelikle fiziki mesafe kuralına kendileri uymalı. Hijyen diyoruz ama Şubat ayından bu yana su faturaları dört katına çıkarılmış. Öncelikle olanaklar sağlanmalı ve ekonomik kaygılar giderilmeli yoksa hiçbir şekilde bu salgınla baş edemeyiz” diye belirtti.