Ses tarafından gönderilen yazıda;

SAYI: 701-2020/512 11.08.2020
KONU: Covid-19’un İş kazası ve Meslek Hastalığı Olarak Kayıtlara Geçirilmesi Hk.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA

Covid-19 pandemisi kapsamındaki önemli konu başlıklarından biri de Covid19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kayıtlara geçirilmesi ve buna uygun hak ve yükümlülük süreçlerinin herhangi bir gecikme ve engele takılmadan işletilmesidir.

Sendika olarak Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kabul edilerek sürecin yürütülmesi konusunda da mücadelemiz ilk günden beri sürmektedir. Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kayıt altına alınabilmesi için kayıt ve bildirimlerin yapılması konusunda yoğun bir çaba harcadık. İlk günden itibaren birçok iş yerinde engellemelerle, keyfiliklerle, zorluklarla karşı karşıya kaldık. Hekimlere, kayıt girmekle yükümlü olanlara yöneticilerden talimatlar da geldi, yanlış bilgilendirmeler de yapıldı, kayıt tutmak isteyenlere yönelik baskılar da oldu. Ama ısrar ettik. Israrımız sonucunda kayıtları gerçekleştirebildiğimiz birçok sağlık kurumu oldu. Bu süreç içerisinde Bakanlığınızdan kayıt ve bildirimlerin yapılmasının sağlanması konusunda herhangi bir girişim olmadığını üzülerek hatırlatmak isteriz.

7 Mayıs 2020 tarihinde ise Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından 2020/12 Sayılı Genelge yayınlanarak “Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınamayacağı”, “hastalık olarak kayıtlara geçirilmesi gerektiği” talimatı verilmiştir.

Genelge ile kayıt alma engellenmek, hakkını aramak isteyenlerin hukuk yolları zorlaştırılmak, kayıt girilmediği için önce 3 yıl süren tespit davaları açmaya zorlamak, süreyi uzatarak emekçilerin uzayan ve belirsizleşen bu durumda geri çekilmesi haklarından vazgeçmesi sağlanmak; bu kayıtlardan doğacak hukuki, cezai, idari ve politik sorumluluklardan kaçmak istendiği açıktır.

Bakanlığınız tarafından ise SGK'nın bu hukuka aykırı girişime bir itirazı söz konusu olmamıştır. Anlaşılan o ki, Genelgenin yaratacağı tablonun Sizin de karşı karşıya kalacağınız sorumlulukları azaltacağı umulmuştur. Nitekim Sağlık Bakanlığı tarafından kaç enfekte sağlık emekçisi için meslek hastalığı bildirimi yapıldığı sorusunu içeren soru önergesine "Bakanlığımız görev alanına girmemektedir" cevabı verilerek tarihe geçecek bir değerlendirmede bulunulmuştur.

Covid -19 kapsamında enfekte olan, canlarını ve sağlıklarını kaybeden sağlık emekçilerinin haklarının korunması; gerekli yükümlülüklerin yerine getirilmesi Bakanlığınızın bu dönemdeki ana görevlerinden bir tanesidir. Hukuka uygun olmayan Genelgeler bu sorumluluğunuzu ortadan kaldırmamaktadır.

Bakanlığınız tarafından Covid-19'un sağlık kurumlarında iş kazası ve meslek hastalığı olarak bildirimlerinin yapılabilmesi için gerekli düzenleme ve uyarıların ACİLEN yerine getirilmeli, sağlık kurumlarına bildirimlerin yapılması talimatı içeren yazılar gönderilmeli, bu konuda sağlık kurumlarında karşılaşılan tüm engellerin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.

Sendika olarak Covid-19'un meslek hastalığı ve iş kazası bildirimlerinin her türlü yöntemle yapılması için mücadele etmeye devam edeceğimizi belirtir, Bakanlığınızı da bu konudaki sorumluluğunu hatırlatırız. Gereğini sunarız.

Pınar İÇEL
Genel Sekreter

İbrahim KARA
Eş genel Başkan