Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) 24-27 Mart tarihleri arasında 60 ilde yaptığı ankete göre, sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman sorunu hala devam ediyor. N95 maske, cerrahi maske, tulum, eldiven gibi ekipmanlar, ankete katılan 304 hastanenin yarısından fazlasında yeterli değil.  Tek kullanımlık önlük, tulum ve siperlik ise üçte birinde yok!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, Türkiye genelinde 60 ilden 304 hastanede yapılan anketin sonuçlarını paylaştı. Salgın yönetiminde koruyucu ekipman eksikliğinin kritik bir noktada durduğunu belirten Erden, “Ancak ne yazık ki, sürecin koordinasyonundan sorumlu Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli ‘Ekipmanda eksik yok- hiçbir sorun yok’ mesajı verilmektedir. Sağlık emekçilerinin korunması toplumun korunmasıdır, sağlık emekçilerinin korunmasının başı ise yeterli ekipman sağlanmasından geçer” diyerek İtalya'daki vaka ve ölüm sayısının da yüksek olmasının bir nedeninin yetersiz ekipman desteği olduğunu hatırlattı.

EKİPMANLAR YOK VEYA YETERLİ DEĞİL

Erden tarafından paylaşılan hastanelerde yapılan anket sonuçlarına göre:

N95 maske yüzde 17’sinde hiç yok, yüzde 71’inde var ama yeterli sayıda değil.

Cerrahi maske sayısı yüzde 68’inde yeterli değil.

Eldiven sayısı her üç kurumdan birinde yeterli değil.

Yüz koruyucu siperlik kurumların yüzde 40’ında hiç yok, yüzde 45’inde var ama yeterli sayıda değildir.

Gözlük kurumların yüzde 20’sinde hiç yok, yüzde 68’inde var ama yeterli sayıda değil.

Önlük sayısı yüzde 68’inde yeterli sayıda değil. Sıvı geçirimsiz tek kullanımlık önlük ise yüzde 34’ünde hiç yok, yüzde 57’sinde var ama yeterli değil.

Tek kullanımlık tulum yüzde 39’unda hiç yok, yüzde 48’inde var ama yeterli değil.

24 SAATTE BİR VERİLEN MASKE YOK ANLAMINDADIR

Koruyucu ekimanların yetersizliği nedeniyle 8 saatte bir değişmesi gereken maskenin 24 saat boyunca kullanıldığını belirten Erden, "Hastanelerin yüzde 58’inde el dezenfaktanın yeterli olmadığı, yüzde 44’ünde yer yüzeyi dezenfaktanının yeterli olmadığı ve yüzde 77’sinde alkolllü mendilin hiç bulunmadığı bildirilmiştir” dedi.

HASTANELERDE HASTA VE YAKINI İZOLASYONU YETERSİZ

Çalışma ortamında salgına yönelik yapılan düzenlemelerde yetersiz olduğu bildiren Erden, acil olmayan randevuların iptal edilmesi sürecinin çok geç hayata geçirildiği ifade edildi. Erden hastanelerin yüzde 13’ünde polikliniklerin aynen faaliyetine devam ettiğini söyledi. Hastanelerin yüzde 61’inde halen hasta/hasta yakını ile sağlık çalışanlarının girişlerinin aynı olduğunu belirten Erden, “Kuşkulu olguların sadece yüzde 54’ü ayrı girişten kabul ediliyor. Yüzde 59’unda Covid-19 hasta ziyaretlerinde ciddi kısıtlamaya gidilmiştir. İzolasyon odalarının sayıca ve nitelikçe yeterli olması hastenelerin sadece yüzde 7’sinde sağlanabilmiştir. Yüzde 44’ünde sayıca yeterli olsa da nitelik açısından yetersizdir“ dedi.

BAKANLIK SAĞLIK ÖRGÜTLERİ İLE İLETİŞİME GEÇMELİ

Sağlık emekçilerinin de salgın yönetiminde olgulara hazırlanmadığını ifade eden Erden, “Hastanelerin yüzde 32’sinde tanılı hasta bakımına yönelik yeni bir çalışma düzenine geçilmemiştir. Yüzde 84’ünde ulaşıma ilişkin düzenleme, yüzde 42’sinde yemek ve beslenmeye yönelik düzenleme ve yüzde 37’sinde çalışmalara ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır“ dedi.  

Önlemler ve ekipmanlar konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı belirtilen ankette, “Sağlık Bakanlığı sağlık emekçilerinin korunmasını önceliklemelidir, sağlık emekçilerinin risk altına sokulması toplum sağlığı için en büyük tehdittir. Sağlık Bakanlığı bir an once sağlık emek ve meslek örgütleri ile iletişime geçmeli, önlemler ve KKD kullanımı ile ilgili adımlarını hızlandırmalıdır” denildi.

Editör: Haber Merkezi