SUT fiyatlarında yapılan artışla bir umut belki döner sermayeden pay alırız diyen sağlık personelleri bu gün yayınlanan döner sermaye yönetmeliğindeki değişiklerle hayallerini başka bahara erteledi. Sağlık bakan yardımcısı yetkili sendikanın Türkiye Buluşması programına katılıp döner sermaye yönetmeliğini bir aya kadar değiştireceğinin müjdesini vereli 10 gün olmuşken bu gün çıkan yönetmelik filizlenen umutların sönmesine yetti de arttı.

Bu süreçte sendikalar ne yaptı bunu gözden geçirelim: yetkili sendika sağlık-sen sağlık bakanlığının dağıtılabilir oranların yüksek dağıtılması talimatını verdikten sonra bu bizim mahkeme kararımız istemiştik daha önce diyerek çalışanlara müjdeyi verdi. Diğer sendikalar ise bizim görüşmelerimiz sayesinde bunu elde ettik dedi. Aslında olan neydi bakanlık istedi ve yaptı.

Sağlık bakanlığı daha önceki uygulamalarından farklı bir uygulama yapacağı beklentisi sağlık çalışanlarında beklentiden çok bu sefer kesin yönetmelik değişecek daha fazla döner sermaye alacağız hesapları yaparken evdeki hesap çarşıya uymadı ve her defasında umut dağıtan sendikaları sınıfta bıraktı.

Aslında neydi ne oldu bunun cevabını aramak lazım. Dağıtılabilir oranın yükselmesi ile birlikte bazı hastaneler %46 dan döner sermaye dağıtmaya başladı 0 çeken sağlık personeli bununla birlikte 150-200 tl arası döner sermaye almaya başladı. Bazı hastanelerde ise oranlar %40-41-42-43 gibi oranlarda dağıtıldı. Sağlık personelini 150-200 tl etkileyen bu oran hekimleri 1000-3000 arası belki de daha fazla etkilemeye başladı. İlk aydan sonra sahada homurdanmalar başladı ve ikinci müjde dün itibari ile verildi. SUT fiyatları değişti peki bu oran neydi hastaneleri ne kadar etkileyecekti. SUT fiyatlarında yapılan bu değişiklik ile hastanelerin gelirleri yüzde 10 ile 20 arasında değişime uğramıştı. Tamam dedi sağlık personelleri belki bu sefer döner alabileceğiz. Bir umut dedi gece yattı uyudu. Sabah haber sitelerine düşen haberi merakla ve sevinçle tıkladı manşetlerde ‘’döner sermaye yönetmeliği değişti’’ bir açtı ne görsün sağlık personelinin adı yok.

Artırılan dağıtılabilir oran ve SUT fiyatlarındaki artışın sağlık personeline yansıması gerekiyordu sağlık bakanlığı da bunun için bir çalışma başlattı yönetmeliği değiştirdi az döner sermaye alan grup hekim grubuymuş demek ki oranlar yükseltildi ve bu oranlar hekimlere daha çok yansımasının önü açıldı peki yetkili yetkisiz sendikalar ne yaptı sınıfta kaldı….

Olayın içine girdikçe aslında SUT fiyatlarında yapılan artışların tamamının hekimlere yada sağlık personellerine yansıması imkansız.SUT fiyatlarındaki artışı gören firmalarda malzemelere artış uygulayacaklardır. SUT ta yapılan artışların büyük çoğunluğu firmalara gidecek, yükseltilen dağıtılabilir oranlardan kalanlardan hekimlere verilecek ocak ayı döner sermayesinde almış olduğu parayı da nisan ayında alamayacak olan sağlık personelleri olacaktır. Peki ne olacak yetkili yetkisiz sendikalar ne yapacak sınıfta kalmaya devam edecek.

Bundan sonraki süreçte ise sendikaların çabasını bir yıllık performanslarını sizler için yayınlayacağız.

Sendikalar makamlarında sıcak odalarda otururken sağlık personeli hudutta koronovirüs,hatayda kiliste esed zaliminin bomba sesleri ise bu ülkeye hizmet vermeye devam etmektedirler. Bizi takip etmeyi unutmayın