3 milyon 200 Bin kamu görevlisi ile 2 milyonu aşkın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yılları için yapılan toplu sözleşme pazarlıkları devam ediyor.

Pazarlık masasında sadece kamu görevlilerinin mali hakları değil sosyal ve sendikal haklar da tartışılıyor.

Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti arasında müzakereye konu olan başlıklardan biri de dayanışma aidatı.

Bilindiği üzere, Memur Sen'in toplu sözleşme teklifleri arasında "Dayanışma Aidatı" da bulunuyor. Memur sen bu talebini, alt komisyon görüşmelerinde de yineledi. teklif bağlamında, Memur Sen, yetkili sendikaya üye olanların toplu sözleşmeden karşılıksız, diğer kamu görevlilerinin ise dayanışma aidatı ödeyerek yararlanması gerektiğini savunuyor.

Memur-Sen işçi toplu sözleşmelerinde yer alan bu düzenlemenin, memur toplu sözleşmelerinde de olması gerektiğini savunuyor. İşçiler için akdedilen toplu iş sözleşmesinden, yetkili sendika üyeleri yararlanırken bu sendikaya üye olmayanlar ancak dayanışma aidatı ödeyerek sözleşme kazanımlarından yararlanabiliyorlar.

Memur Sen yetkilileri, Kamu Sen'in 2003 yılından 2010 yılına kadar bu talebi dile getirdiğini ancak sendşkalarda yetkiyi kaybettikten sonra, dayanışma aidatına karşı çıktığını iddia ediyorlar.

Teklif kabul edilirse işçilerde olduğu gibi yetkili sendika üyesi olmayan diğer tüm memurlar da toplu sözleşmekazanımlarından yararlanabilmek için dayanışma aidatı ödeyecekler.