HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, şöyle konuştu.

“Çanakkale Devlet Hastanesinde daha önce tıbbi sekreterlere bulaşıcı hastalıklar enfeksiyon hastalıkları ile ilgili seminerler verildi. Ancak bu seminerler pandemi öncesiydi. Tıbbı sekreterler covid-19 ile ilgili bir seminer veya eğitim almadı. Şimdi Korona Virüs ile ilgili eğitim almış bir çalışanın, hiçbir bilgisi olamayan bir tıbbı sekreter ile arasında fark var. Eğitim almış kişi kendisini daha iyi korumayı bilir. Bir enfeksiyon servisinde çalışan kendini koruma olayını farklı bilir. Korona virüs, korunma yöntemleri ile ilgili eğitimler verilmeliydi.

Covid nöbetinden sonra normal hastalara bakacaklar

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde uygulanan en dikkat çarpıcı nokta ise Veri hazırlama ve Tıbbı Sekreterlerin Covid nöbetinden sonra hafta içi normal hastalar ile çalışacağı.

Sekreter hafta sonu Korona Virüs servisinde nöbet tutacak. Hafta içi diğer branşlarda Covid kapmamış hastaların tedavisinde yer alacak. Peki hiçbir belirti göstermeyen ve Covid-19 virüsü kapmış tıbbı sekreterin çalışması riskli mi?

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, “Şimdi Tıbbı sekreterler nöbetten sonra hafta içi polikliniklerde çalışacaklar. 100 kişi ile muhattap olacaklar. Eğer belirti göstermez ise herkese bulaştı. Bu risk çok büyük. Büyük tehlike arz ediyor. Bunu da yönetime ilettik fakat ne yazık ki karar değişmedi” dedi.

Esnek çalışma saatleri 10.00 ile 16.00 saatleri arası açıklandı. Bir işçinin çalışma saati günlük 7.5 saat haftada 45 saattir. Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde çalışanlar saat 08.00 ile 17.00 saatleri arasında çalışıyor. Bir de hafta sonu mesai saati yazıyorsun. Buna göre günde 3 saat 5 günde ise 15 saat fazla çalışıyorlar. Ayrıca da hafta sonu nöbet yazılarak daha da fazla çalıştırılıyorlar.” şeklinde konuştu.

Riskli ve fazla çalışmaya ek ödenek yok

HAK-İŞ Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Vedat Yılmaz, tüm bu şartlarda çalışmasına rağmen Veri hazırlama ve Tıbbı Sekreterlerin hakkının yenildiğini ifade etti. Yılmaz şu şekilde konuştu.

“Veri hazırlama ve Tıbbı Sekreterler fazla çalıştığı halde hiçbir imkana sahip değiller. İzinler pandemiden dolayı kaldırılmış durumda. Covid nöbetlerinden dolayı risk altındalar. Toplu sözleşmeye istinaden fazla mesai ücreti de alamıyorlar. Bizim açımızdan bu çalışan arkadaşlarımızın hakları yeniliyor.”