Geçtiğimiz yıl 11 Ekim 2019 tarihinde yaşanan olayda İstanbul Beykoz’da aile sağlık merkezine gelerek yanında getirmediği çocuğuna ilaç yazdırmak isteyen, iddialara göre isteği kabul edilmeyen vatandaş ASM’de terör estirmişti.  Önce görevli tıbbi sekretere, ardından da yaşlı hastaya saldıran kişinin görüntüleri güvenlik kamerasına saniye saniye yansımıştı. "Önce Sağlıkçılara Saldırdı, Sonra Yaşlı Hastaya! Beykozda Dehşet Dakikaları!" olayın detaylarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

İstanbul Beykoz'daki Nurullah Baldöktü Aile Sağlığı Merkezi'ne giderek çocuğunun kullandığı ilacın kendi adına yazılmadığı gerekçesiyle sağlık personeli ile bir vatandaşı darbeden hasta yakını, 23 bin 620 lira adli para cezasına çarptırıldı.

SAĞLIK PERSONELİNİN AVUKATLIK ÜCRETİ DE SANIKTAN ALINACAK

Hazırlanan iddianamenin kabul edilmesi üzerine sanık Beykoz 2. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Son sözünde yaşanan olay nedeniyle pişman olduğunu belirten sanık, beraatine karar verilmesini istedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme sanığı müştekiler Sümeyra Akdemir ve Yaşar Türkyılmaz'a karşı "basit yaralama" suçunu işlediği gerekçesiyle toplam 6 bin lira adli para cezasına çarptırdı.

Mahkeme sanığı, aile sağlığı merkezinde doktor, hemşire ve ebe olarak görev yapan 6 kişiye karşı "kamu görevlisine hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle 12 bin 380 lira para cezasına mahkum etti.

Sanığı aynı müştekilere yönelik "tehdit" suçunu işlediği gerekçesiyle de 8 ay 22 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme, bu cezayı da 5 bin 240 lira adli para cezasına çevirdi.

Sanığın işlediği suçlar nedeniyle toplam 23 bin 620 lira adli para cezası ile cezalandırılmasına karar veren mahkeme, yasal şartları oluşmadığı gerekçesiyle para cezalarını ertelemezken, adli sicil kaydını göz önüne alarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.

Öte yandan mahkeme, Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik kapsamında, 3 bin 400 lira olan vekalet ücretinin de sanıktan alınarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne verilmesini kararlaştırdı.

"BU KARARLARLA BİRLİKTE CEZALARIN DAHA ETKİLİ OLACAĞI ORTADADIR"

Mahkemenin kararını değerlendiren avukat Orkun Burak Uğurlu, sağlık çalışanlarına karşı gerçekleştirilmiş olan hakaret, tehdit ve yaralama suçlarından Beykoz Asliye Ceza Mahkemesinden çıkan yüksek meblağdaki adli para cezalarının bu suçun mağduru olan sağlık çalışanlarını memnun edeceğini ifade ederek, "Söz konusu para cezaları için herhangi bir erteleme veya hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı da verilmediği için caydırıcılığı katbekat artmıştır. Bu tarz suçlarda failler işledikleri fiillerden ceza almayacaklarını düşünerek eylem ve hareketlerine devam ederken, bu kararlarla birlikte cezaların daha etkili olacağı ortadadır" ifadelerini kullandı.

Avukat Cansın Yönet de kamu adına görevini ifa eden sağlık çalışanlarına karşı sözlü ve fiziksel şiddet karşısında verilecek cezalarda ancak alt sınırdan uzaklaşarak, seçenek yaptırımlar ve cezai indirimler uygulanmadan emsal nitelikte kararlar verilmesi durumunda hukuki koruma sağlanacağını söyledi.

Yönet, mahkeme kararlarının canın emanet edildiği sağlık çalışanlarına karşı görevlerini yaparken karşılaştıkları sözlü ve fiziksel şiddeti önleyici ve caydırıcı nitelikte yaptırımlar olması gerektiğini belirterek, "Sadece günümüzde gündeme gelen sağlık çalışanlarına karşı şiddetin aslında geçmişten günümüze sürekli olarak yaşandığı gerçeğini göz önünde bulundurarak zor şartlar altında kamuya hizmet eden sağlık çalışanlarına özel olarak şiddeti önleyici, caydırıcı yaptırımlar düzenleyen bir yasa çıkartılması gerekmektedir. Bu şekilde giderse kendi canları için endişe eden sağlık çalışanlarından, bizlerin canımızı kurtarmasını bekleyemeyiz" değerlendirmesini yaptı.

"KARAR BİZİ MUTLU ETTİ"

Olayda darbedilen Sümeyra Akdemir de "Bu karar yaşadığım travmanın etkilerini tabii ki silemez. Örnek teşkil eden bir karar olduğunu düşünüyorum. Bu zorlu süreçte insanların bize şiddetle geri dönüş yapmalarını değil de açıkçası içlerinden gelerek desteklemelerini talep ediyoruz. Yaptığımız işi biz insanlar için yapıyoruz, onların bize şiddetle karşılık vermelerini istemiyoruz. Ekip arkadaşlarım ve ben verilen karardan memnunuz. En azından davayı kazandık. Bizim ve Yaşar amcanın yararına oldu, o bizden daha fazla yara almıştı. Yaşadığımız şeyleri karşılamaz tabii ki ama en azından karar bizi mutlu etti" diye konuştu.

Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli doktor Huriye Soykan da "Ben bu kadar yüksek bir şey beklemiyordum açıkçası. Bu tür durumlarda genellikle hafifletici sebeplerden dolayı daha az ceza veriliyordu. Burada bunu yaşamadığımız için ben çok mutluyum açıkçası. Bu sonucun emsal teşkil edeceğini düşünerek sonuçtan mutlu olduğumu söyleyebilirim" dedi.

SEMİH DURMUŞ: ŞİDDETİN SON BULMASI TEMENNİSİYLE

İstanbul Beykoz’da bir Aile Sağlığı Merkezinde sağlık çalışanlarına saldıran şahıs; “yaralama", “kamu görevlisine hakaret” ve “tehdit” suçlarından 23.620 TL para cezasına çarptırıldı. Ceza ertelenmedi. Şiddetin son bulması temennisiyle..