Pandemi koşullarında son 1 yıldır iş yükü daha fazla artan sağlık emekçileri insanca yaşam ve çalışma koşulları talebiyle 1 Mayıs’ı hastanelerde kutlayacak. Hastanelerin oldukça yoğun ve pandemiye karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getiren sağlık emekçileri, yasakçı zihniyete karşı hastanelerde 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını söyledi.  

SES İzmir Şube Kadın Sekreteri Hülya Baran Ulaşoğlu, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Başak Edge Gürkan ve DEÜ Hastanesi Sağlık İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Ferdi Özçelik ile 1 Mayıs hazırlıklarını ve taleplerini konuştuk.

‘BİRLİKTE HAREKET EDEREK BAŞARIYA ULAŞIRIZ’

DEÜ Hastanesi Sağlık İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Ferdi Özçelik, “Tüm emekçilerin özellikle işçi sınıfının temel problemlerinden birinin vergi olduğunu düşünüyorum. Sağlıkçılar açısından da bütün herkesin emekçi olduğunu hatırlayarak o bilinçle, bütün doktorun, hemşirenin işçi olduğunu bilerek, biz olarak hareket etmeliyiz. Emek mücadelesinde birlikte hareket ederek başarıya ulaşacağız” dedi.

SALGINDA SORUNLAR BÜYÜDÜ

1 Mayıs hakkında da konuşan Özçelik, “1 Mayıs işçinin bayramıdır. Emek mücadelesinde birleşmenin gerektiğine inanıyorum. Ek ödeme hakkı için hastanede 10 sağlık örgütü bir araya gelmiştik. 1 Mayıs’ta da aynı şekilde ses getirmeliyiz. Sendika olarak yine sesimizi duyurabilmek için ortak hareket edeceğiz. Ancak rektörlük ve hastane yönetiminde baskı mevcut. Günseli Hemşirenin yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anması bile suç sayıldı. Bunun gibi baskı ve sürgünlere karşı daha güçlü hareket etmeliyiz” diye konuştu. 

TALEPLER SADECE MALİ DEĞİL

Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Başak Edge Gürkan, “Son 1 yılda sorunlarımız büyüyerek devam etti. 13 ayda yönetilemeyen bir salgın ve artan iş yükü söz konusu. Bugün dahil koruyucu ekipman sıkıntısı yaşıyoruz. Maskem koptuğu zaman yedeğim yok. Ekipmanlarımız kalitesiz” diye konuştu.

Gürkan, “Sadece mali değil özlük haklarımız bir yana, çocuklarımız ortada kaldı, ekipman sorunu, ulaşımdan barınmaya, kreşten yemeğe hiçbir sorunumuz giderilmedi. İlk kez bir mesai arkadaşımızın kovid sebebiyle hayatının kaybetmesinin acısını yaşadık. Acil servisimizde görevli bir polis memuruydu ve aşıda önceliği yoktu. Görevi başında bir şiddet vakasını engellerken şiddet uygulayanla yakın temasa girdiği için kovide yakalandı. Bu acıyı yaşarken bile bizden hizmete devam etmemizi istiyorlar. Bu işin sadece mali, özlük değil psikolojik boyutu var. Evet tükeniyoruz” dedi.

‘KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR BİLE ÇALIŞIYOR’

Ramazan öncesi Cumhurbaşkanı genelgesiyle esnek çalışma uygulamasının düzenlediğini ancak sağlıkçıların dışarıda tutulduğunu hatırlatan Gürkan, “Hastanemizde 130 engelli personelimizden sadece 10 tanesi izne çıktı. Kronik rahatsızlığı olanlar çalışıyor. Personel açığı sorunu hâlâ devam ediyor. ‘Sizi gönderirsek kimi çalıştıracağız’ diyorlar. Gün aşırı nöbet tutan arkadaşlarımız vardı, pandemiyle arttı. 24 saat hastaneyiz, hastanede yaşıyoruz. Bunun karşılığını da alamıyoruz” diye konuştu.

Tüm bu sorunlara karşı 1 Mayıs’ta taleplerini dile getireceklerini belirten Gürkan, “Gece nöbetleri çift mesai sayılsın. Parçalı ödeme sisteminden vazgeçilerek temel ücret ödensin ve tamamı emekliliğe yansıtılsın. 7/24 açık, ücretsiz kreş istiyoruz. Aşılar bir an evvel yapılsın. Ayrıca sözde tedbirlerden vazgeçilip tam kapanma sağlansın” dedi.

‘HASTANE BAHÇESİNDE 1 MAYIS’I KUTLAYACAĞIZ’

“Yaklaşık 11 aydır bizim hastane bahçelerinde bulaşa sebep olduğumuz gerekçesiyle eylem etkinlik yasak ama hastaneler lebalep, fabrikalar hınca hınç çalışıyor. Nerede bir hak arama mücadelesi olsa pandemi nedeniyle müdahale ediliyor, grevler yasak, eylem yapmak yasak ama iktidara her şey serbest” diyen Gürkan yasaklamalara rağmen talepleriyle hastane bahçesinde 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını söyledi.

‘İNSANCA YAŞAMAK VE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ’

SES İzmir Şube Kadın Sekreteri Hülya Baran Ulaşoğlu, “Kovid kliniğinde çalışıyorum. İnsanlar geçinemedikleri için artık hastanede refakatçi olarak kalırken el emekleri olan lif ve benzeri şeyleri satmaya çalışıyor. Açlık ve yoksulluk, ciddi anlamda halkın iliği, kemiği sömürülmüş durumda. Bir de o acıyı yaşıyor sağlık emekçileri. Çok acı bir şey… Üstelik hastalarda ilaç tedavisi ve beslenme çok önemli. Ancak insanlar açlıkla cebelleşiyor. Sağlık emekçisi için de böyle. Sağlıklı besine ulaşmakta sorunlar yaşıyoruz.”

‘AZ KİŞİYLE ÇOK İŞ YAPIYORUZ’

AKP hükümetinin bu süreçte işçi ve emekçilere değil sermayeye destek olduğunu hatırlatan Ulaşoğlu, “Onlar kârlarını açıklarken biz emekçiler bağırıyoruz, Kod 29 ve vergi adaletsizliği kaldırılsın. Nöbet paraları yeniden düzenlensin” dedi.

Kaynak: İzmir/EVRENSEL