Başkan Yıldırım; Sağlık Bakanının Covid-19 hastalarla ilgili poliklinik, servis ve ilgili branş veya branş dışı sağlık çalışanları, hekimler olmak üzere ek ödemenin 1 Ağustos'tan itibaren 3 aylık bir zaman diliminde ödeneceği, Covid-19 hasta grubuyla uğraşmayan hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımızla ilgili Ocak ayı esas alınarak ayrıca düzenleme yapılarak ek ödeme planlanıyor şeklindeki konuşmaları yetersiz ve akıl karmaşasından başka bir şey değildir. Yıllar önce tavandan döner sermaye alan sağlık çalışanlarının döner sermayeleri düşe düşe sıfırlanmıştır. Örneğin bir hemşire sabit ek ödeme dışında 2 bin tl döner alabilecekken hiç döner alamamaktadır. Hal böyle iken hakları olan döner sermayeyi ödemeyip, üzerine ek ödemeyi sadece Covid ile bağdaştırmak yanlıştır. Sağlık çalışanlarının döner sermaye sorunu Covid öncesinden devam etmektedir. Ortada covid için yapılan bir iyileştirme yoktur. Şu an yapılan geçici çözümler zaten sağlık çalışanlarının mevcut haklarıdır. Covid ile ilgili bir iyileştirme yapılmak isteniyorsa bu doktor, hemşire, memur, hizmetli, temizlik güvenlik demeden tüm personeli kapsayan şekilde iyileştirme yapılmalıdır.

Cephenin en ön safında Covid-19 ile mücadele eden sağlık çalışanlarımız için ayrıştırıcı, dışlayıcı ve ötekileştirici mahiyetteki sözleri kabul edilemez diyen Yıldırım, Cephenin en önünde mücadele edenler daha fazla mağdur edilmemelidir. Sağlık çalışanları dün, bugün ve daima her koşul ve şartta millet adına üzerlerine düşen fedakârlığı göstermekte ancak çalışanlar adına karar verenler aynı fedakârlığı göstermekte yeterince cömert davranmamaktadır.

SAĞLIKÇILARA SUS PAYI VERİLDİ

Döner Sermaye ve ek ödemenin artık tamamen bittiğini, çürüdüğünü dile getiren Başkan Yıldırım, salgını atlatmak için gece gündüz ortaya konulan bir mücadele bir çaba var. Hayatımızda her şey değişiyor. Tüm eski alışkanlıklarımızın yerini yenileri alıyor. Evet toplum olarak değişiyoruz. İşte bu değişim ve dönüşümden etkilenmeyen, dünü de, bugünü de aynı olan ve yarını da aynı olacak olan sağlık çalışanlarımızın verdiği emek, aldığı risk, hastaları için verdiği mücadeledir. Sağlık çalışanları için bir şey değişmemiştir. Bugün yaşadığımız ağır iş yükü altında ezilme, bulaşıcı hastalık ile karşılaşma riski, ruhen ve bedenen yaşadığımız travmalar ve yıpranma dün ne ise, bugün de aynıdır. Sağlık çalışanları açısından dünün ve bugünün tek değişmeyeni emeklerinin karşılığını alamaması, uğradığı hak kayıpları, sağlık bürokrasisinin bu sorunlara kör ve ilgisiz olmasıdır. Bu süreçte dahi sağlık çalışanlarımızın hakları oldu bittiye getirilerek, üzerinde çalışma yapılmayan çalışana sus payı verilen bir durum söz konusu dur. Tavandan ödemenin yerine çalışma barışını bozmayacak bir sistem hayata geçirilmelidir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÜNAHI NE!

Yıllardır yanlış politikaların izlendiğini defaatle gündeme getirsekte Sağlık Bakanlığının sorunlara sürekli kulak tıkadığına dikkat çeken Yıldırım, neymiş efendim, kurum fatura üretememiş, bir önceki aya göre hasta sayısı azalmış, dolayısı ile gelir de az. Peki sonuç; Sağlık çalışanlarımızın emeğinin karşılığı olan döner sermaye ve ek ödeme bu ay da yok. Zaten geçen ay da yoktu, önce ki ay da, daha önce ki ay da, hatta geçen yıl da yoktu.

Şimdi soruyorum; bir banka çalışanı, bankaya az müşteri gelince maaşı azalıyor mu? HAYIR. Öğretmenler, okula gitmese dahi maaşını alıyor mu? ELBETTE. İmamlar, camiye cemaat gelmeyince ücretlerinde değişiklik oluyor mu? ASLA. Peki sağlık çalışanlarının günahı ne? BİLEN YOK… Yıllardır ortaya koyduğumuz mücadele ve isyanımız gösteriyor ki bizi anlayan ve sesimizi duyan biri yok. Demek ki Türkiye’nin sağlığını anlamayan ve anlatamayan bürokratlar yönetiyor. Türkiye’nin sağlığını sırtında taşıyan sağlık çalışanlarının sırtından geçinmeyi bırakın ve gidin lütfen. Gidin ki dinleyen, anlayan, anlatan, dertlenen, bilen ve çözen birileri gelsin.

BU SİSTEM TAMAMEN SONLANDIRILMALI !

Yıllardır sağlık çalışanlarının kanayan yarası olan ek ödeme meselesinin adil bir çözüme kavuşması en temel çağrılarımızdan biridir diyen Başkan Yıldırım, bu sistemin artık yürümesinin, sağlık çalışanlarını tatmin etmesinin mümkün olmadığını söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Bu sistemin artık tamamen sonlandırılması, artık sağlık çalışanlarının onuruna yaraşır şekilde, biten-giden döner sermayenin yerine aylık maaşlarımızın yükseltilerek yeni bir sayfanın açılması Sağlık-Sen olarak olmazsa olmaz talebimizdir dedik, demeye de devam edeceğiz.