"Enflasyon oranında zam, sıfır zam demektir",

"Tek kalem maaş istiyoruz" ve

"Sağlıkçıyı değil, koronayı öldür"

yazılı dövizler taşıyan memurlar adına konuşan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, memur ve emekliye yüzde 35-40'ları bulan reel enflasyon seviyesinde zam yapılması gerektiğini söyledi.

Basın açıklamasını okuyan Ahmet Doğruyol şunları kaydetti:


"5 dönemdir yapılan toplu sözleşmelerde, izlediğimiz toplu sözleşme tiyatrosunun, dün başlayan 6. perdesinde de oyunun sonu bu günden belli gibi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde başlayan toplu sözleşmelerde memur sendikalarındaki 11 iş kolunun 11’inde de yetkili olan Memur Sen Konfederasyonu ve en fazla üyesi olan iki konfederasyon başkanının katılımıyla başladı. Yetkili konfederasyon Memur Sen ve ikinci büyük konfederasyon olan Türkiye Kamu Sen’in ortak talebi; taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 maaş zammı, her yıl yüzde 3 olmak üzere, iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı.

MAAŞLARIN ALIM GÜCÜ YÜZDE 50 ERİDİ



Kamuoyuna yansıyan araştırmalara göre, reel enflasyonun yüzde 35-40 seviyelerinde olduğu şu dönemde 2022 için yüzde 21, 2023 için yüzde 17 zam rakamını hangi hesaplamayla, nasıl buldunuz? Madem zam talep ediyorsunuz yüzde3+3 refah payı ne demektir. Siz bu günden sözde enflasyon oranını kabul etmişsiniz ki, sıra refah payına gelmiş. 10 yıldır sözde enflasyon oranında verilen zam, farz edelim ki, enflasyon sizin söylediğiniz oranlarda bile olsa, memur ve memur emeklisi maaşlarının bu gün geldiği noktayı, maaşlarımızın alım gücünün, altınla dövizle kıyaslandığında, en az yüzde 50 eridiğini hiç mi görmezsiniz?"

VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15'TE SABİTLENMELİ



Birlik Sağlık Sen olarak taleplerini anlatan Doğruyol açıklamasını şöyle tamamladı:

"Öncelikle İstediğiniz zam, geçmiş yılların reel kaybının talebiyle başlamalı ve reel enflasyonun üzerine, huzur payı olarak zam istenmeli. Verdiğiniz zam, vergi dilimi artışlarıyla fazlasıyla geri alınıyor. Memurlarda vergi dilimi yüzde 15 olarak sabitlenmeli. Seçim meydanlarında verdiğiniz 3600 ek gösterge problemi bir an önce çözülmeli. Maaş zamları görüşülürken, memura memur emeklisine verdiğiniz sözler hiç mi aklınıza gelmez? 20 yıl önce yaptığınız çay simit hesaplarını hiç mi hatırlamazsınız?

Biz diyoruz ki, 5 dönemdir yapılan toplu sözleşmelerde memur ve memur emeklileri lehine hiçbir şey elde edilememiştir. Bu ay bir ay boyunca yapılacak toplu sözleşmede oynanacak olan tiyatronun sonunu bu günden görüyor gibiyiz."

Editör: Haber Merkezi