Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, "Gelinen noktada kimi uzman hekim ve aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanları hoşnut olmasa da Sağlık Bakanlığının taahhüt ettiği ekstra ek ödemeden “Aslan Payını” yine hekimler alacaklardır" dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yayınlayan Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Zeynel Abidin Uysal, "Sağlık personeli uzunca bir süredir Sağlık Bakanlığını “hekim bakanlığı” olarak görmektedir. COVİD-19 salgını ile mücadele bağlamında hastanelerin tüm servislerinin minimal düzeyde çalıştırılması ve aile hekimliklerine de zorunlu olmadıkça gelinmemesi tavsiyesi üzerine hekimlerin performans kayıplarını ortadan kaldırmak için sayın Bakanımız “Tavandan Ek Ödeme” müjdesini kamuoyuna açıklamıştır.

Yalnız bu müjde Corona ile mücadele eden tüm Bakanlık çalışanlarına ödül olarak duyuruldu. Sağlık-Sen olarak yıllardır, ek ödeme sistemi ya rehabilite edilmeli ya da tümden kaldırılmalı dememize rağmen doğru düzgün işlemeyen bir sistemi temel alarak tüm personele ekstra performans ödemesi yapmayı vaat etmek de doğru değildi" dedi.

Uysal'ın açıklaması şöyle: Gelinen noktada kimi uzman hekim ve aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanları hoşnut olmasa da Sağlık Bakanlığının taahhüt ettiği ekstra ek ödemeden “Aslan Payını” yine hekimler alacaklardır. Çünkü bu marazi sistemin ek ödeme matrahı en yüksek meslek grubu onlardır (Misal pratisyen hekim ek ödeme matrahı 5, SHS ve diğer personelin ise 1,5). Sağlık personeli bu müjdeden eğitim seviyelerine göre 500 – 1.350 TL. civarında aylık katkı alabilecekken;

-Genel İdari Hizmetler Sınıfı personeli (GİH) ,

-Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli (YHS) küsuratlarla ifade edilen fazla performans ödemesi alacaklardır.

-Sağlık kurumlarında temizlik, güvenlik, yemekhane, şoförlük, hasta kayıt, büro işleri yürüten taşerondan daimi işçi statüsüne geçiş yapan hiçbir personelin fazla bir ödeme alamayacaklardır.

Riski ortak paylaşan maddi motivasyondan yoksun (Tamamen ya da kısmen) bırakılan tüm personel için “seyyanen makul bir tutar” salgın süresi zarfında düşünülmesi daha adaletli olmaz mıydı?..

Salgınla mücadelede ve personele sahip çıkmada büyük özveri ile mücadelesine inandığımız Sayın Bakanımız “Tavandan Ek Ödeme” tasarrufunda bulunmadan evvel yetkili Sendika olarak Sağlık-Sen Genel Merkezi ile istişare etmesi gerekmez miydi?.. Sayın Bakanımız sahada donanım noksanlığında direk özel kalemine ulaşmamızı isterken 1 aydır çalışanlarımızın bakanlığımızın maddi motivasyon için seçtiği yöntemin uygun olmadığı hakkındaki sitemlerini niçin duymamaktadır. Sağlık personelimizin sahada karşılaşılan aksaklıkları idareciler değil onların temsilcilerini söylemesi için bakanlığımızca oluşturulan pandemi kurulunda yetkili sendika olarak Sağlık-Sen olarak çağrılı olmamız gerekmez mi?..

Sayın Bakanım Sağlık Bakanlığının Doktor Bakanlığı olmadığını göstermek sizin elinizdedir. Önümüzdeki aylarda döner sermaye sisteminde köklü değişiklikler mutlaka yapılmalıdır. An itibarıyla yapılması gereken tüm Sağlık çalışanlarına daimi işçiler de dahil olmak üzere en azından bir maaş ikramiye verilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla…

Editör: Haber Merkezi