TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Recep Akdağ’a sağlık çalışanlarının sorunları hakkında bilgi veren Genel Başkan Durmuş, “Bazı sorunların çözümü yasa gerektiriyor. Meclis bu dönemde sorumluluk alarak, sağlık çalışanlarının yükünü hafifletebilir” önerisinde bulundu.

TBMM’de Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ ile Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural’ın gerçekleştirdiği görüşmede sağlık çalışanlarının kronikleşen temel sorunları masaya yatırıldı.

Kullanılamayan Yıllık İzinlerin Karşılığında Ücret Ödenmeli

Pandemi nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yıllık izinlerini kullanamadıklarını dile getiren Durmuş, “Bu izinler, iş günü esasıyla kullandırılmalıdır. Mücbir sebeplere bağlı olarak kullanılamayan yıllık izinlerin karşılığında da ücret ödenmelidir” beyanında bulundu.

Rencide Edici “Yardımcı” İbaresi Kaldırılmalı

Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, sağlık çalışanları nezdinde, “yardımcı” ifadesinin rencide edici bir sorun olduğunu belirterek, “6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, ‘sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı’ tanımındaki ‘yardımcı’ ibaresinin kaldırılması noktasında mutabakata vardık. Komisyon, bu hususta inisiyatif alarak süreci hızlandırabilir” diye konuştu.

Tıbbi Uygulama Kaynaklı Tazminatlar Sağlık Çalışanlarından Rücu Edilmesin

Tıbbi malpraktis sorununun da yasa gerektiren konuların başında geldiğine dikkat çeken Durmuş, “Tıbbi uygulamadan kaynaklı olarak idarece ilgili kişilere ödenen tazminatların sağlık çalışanlarından rücu edilmemesi gerekir. Rücu etmek için açılmış olan mevcut davalardan da feragat edilmelidir. Ayrıca hekimlerin 600 bin TL olan mesleki mali sorumluluk sigortalarının üst limitinin yükseltilerek mağdur olmayacakları bir seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Yasada bu hususlara yer verilmesi durumunda tıbbi malpraktis sorunu çözüme kavuşmuş olacaktır” ifadelerini kullandı.