Delege seçimlerine İhtiyati tedbir kararı verilen Konya Şubesi Başkanı Basın Açıklaması yaptı. Karar için lütfen tıklayınız

Saygı değer üyelerimiz ve değerli basın mensupları,
Sağlık Sen Konya şubesi olağan genel kurulu için delege seçim sürecimiz ilk aldığımız karar da 2 Aralık 2019 tarihinde başlayacaktı. Lakin genel merkez yönetiminin bu kararın aksine seçim sürecini tamamen kendi istekleri doğrultusunda yapmak istemesi nedeniyle 23 Ekim tarihinde başlatılmak zorunda kalınmıştır. Hiçbir şube seçiminde örneği görülmeyecek şekilde 5 genel başkan yardımcısı ilimize gelerek seçime müdahale edilmeye çalışılmıştır. Seçim sürecimiz tamamen mevcut Sağlık Sen delege seçim yönetmeliğine uygun olarak düzenlenmiştir. Delege başvuru esnasında herhangi bir engelleme ve kısıtlama yapılmamıştır. 23 Ekim tarihinde saat 8 itibariyle sendikamıza ait olan web sayfamızda delege seçim yerleri, anahtar sayı ve bölgeye kaç delege düşeceği yayınlanmıştır. Delege seçimleri 5 Kasım tarihinde başlamış ve toplamda şu ana kadar 102 üye arkadaşımız delegeliğe seçilmiştir. Bu süreç tamamen demokratik havada geçmiş 6 bin civarında üye arkadaşımız oy kullanarak bu sürece katkıda bulunmuştur. Genel seçimlerde dahi olmayan yüksek katılım oranı sağlanmıştır. Her seçim bütün grupların gözetiminde yürütülmüş olup tam bir şölen havasında gerçekleşmiştir. Ama son seçim tarihi olan 26 Kasım öncesi başkan adaylarından Gökhan Arıcan’ın delege adayı grubunda olan henüz kendi seçim bölgesinde seçim yapılmadığı halde delege adaylarından Necip Tık’ın 8 Kasım tarihinde seçimlerin iptali için Ankara iş mahkemesine açtığı itiraz sonucu mahkeme ihtiyat tedbiri koyarak henüz yapılmayan  delege seçimlerinin durdurulmasına karar vermiştir. Bu aşamadan sonra yasal süreç başlamıştır. Bu üyenin attığı demokratik oya ipotek koymak için verilen çabadan başka bir şey değildir.
Bilgi olarak mahkemenin durdurma kararı aldığı iddialar ve bu iddialar cevap vermek isteriz.
 1.  Sağlık Sen Şubelerinin delege belirleme usullerine ilişkin yönetmeliğin 5. Maddesi 2. Fıkrasına aykırı olarak seçim süreci başlatılmıştır.
-Mevcut yürürlükte bulunan Sağlık Sen Şubelerinin delege belirleme usullerine ilişkin yönetmelik elimizdedir. Bu yönetmelikte 2. Fıkra yoktur seçim süreci yönetmeliğe uygun bir şekilde basın önünde 5 tane genel başkan yardımcısının huzurunda yapılmıştır. Şu an itibariyle hiçbir şubeye tebliğ edilmeyen ve web sayfasında duyurulmayan yeni yönetmeliğin delil gösterilmesi manidardır.
2. Delege seçiminde ilin bir ucundaki ilçeler diğer ucundaki ilçeler ile birleştirilerek seçim sürecini etkileyecek bir şekilde birleştirilmiştir.
-Seçim yönetmeliğine göre belirlenen anahtar sayıya göre delege düşmeyen Taşkent ilçesi 8 km uzaklıktaki Hadim ilçesi ile,Tuzlukçu ilçesi 29 km uzaklıkta olan en yakın ilçe Akşehir ilçesi ile, Derbent ilçesi 25 km olan en yakın merkez ilçe Meram ilçesi ile, üyelerinin % 80 Konya merkezde oturan Altınekin ilçesi 55 km olan en yakın merkez Karatay ilçesi ile Yalıhüyük ilçesi 15 km olan en yakın Ahırlı ilçesi ile birleştirilmiştir. Konya ilinin bir ucundaki ilçe ile diğer ucundaki bir ilçenin uzaklığı yaklaşık 450 km dir. Sanki 450 km uzaktaki ilçelerin birleştirildiği iddiası kocaman bir yalandan başka bir şey değildir ve mahkeme kararını etkilemeye yönelik algıdan başka bir şey değildir.
 3. Delege sayılarının belirlenmesinde anahtar sayının belirlenmemesi
- Anahtar sayı belirlenip karar defterine yazılmıştır. Tüm seçim süreçleri karar defteri ekleri ile birlikte Sağlık Sen genel merkezine seçimlerden önce bildirilmiştir. Hatta düşen delege sayısı ve anahtar sayı 23 Ekim saat 8 itibariyle web sayfamızdan yayınlanmıştır. Bu anahtar sayı 59,70 tir ve üye sayısı olan 8956 sayısı ile bölünerek delege sayısı bulunmuştur.
4. Delege adaylarının belirlenmesinde kendi iş yerlerinde başvurabileceği kuralına aykırı olarak çalıştığı iş yerinden başka iş yerinde adaylık başvurusu yaptırılması ve kabul edilmesi;
- Yönetmeliğin 13. Maddesine göre delege başvuruları usulüne uygun bir şekilde üyelerin fiilen çalıştıkları iş yerlerinde ve kadrolarının bulunduğu yerde delege adayı olma hakkı tanınmış ve usulüne uygun bir şekilde delege başvuruları alınmıştır. Usulüne aykırı hiçbir delege başvurusu yoktur.
 5. Geçici görevli olarak başka işyerinde görevli olan kişilerin kanuna ve yönetmeliğe ve bakanlık görüşüne aykırı olarak kendi işyerlerinde adaylıkları ve oy kullanma haklarının kabul edilmemesi;
- Geçici görevliler yönetmeliğe uygun olarak istedikleri takdirde kadrosunun bulunduğu iş yerlerinde aday olabileceklerdir. Hem yönetmeliğe uygun olup hem de yönetim kurulu kararı alınarak bu talebe herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.
6. Aile ve sosyal politikalar bakanlığının 25/10/2019 tarih ve 2701534 sayılı görüşüne aykırı olarak delege başvurularının geçici görevli oldukları yerden alınması;
- Delege başvuruları delege seçim yönetmeliğinin 13. Maddesine uygun bir şekilde 23/10/2019 tarihinde başlamış ve 25/10/2019 tarihinde sonuçlanmıştır. İddia edilen bakanlık görüşüne aykırı bir işlem yapılmamıştır. İtiraz süresi olan tarihler içerisinde de herhangi bir itirazda bulunulmamıştır. 

         Oy kullanarak demokratik hakkını kullanan üyelerimizin bu haklarına ipotek koymaya çalışan başkan adayı Gökhan Arıcan ve arkadaşlarını sağduyulu üyelerimizin vicdanına havale ediyoruz. Tüm üyelerimize desteklerinden dolayı şimdiden teşekkür ederiz.
            Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
        
                                          Zeynel Abidin UYSAL
                                Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı