İllerin risk düzeyine göre “Kontrollü Normalleşme” dönemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş, hayatın Covid-19 ile devam edeceğine göre herkesin de Covid-19 ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Virüsün mutant geçirdiğini belirten Durmuş, şu anda Türkiye’de İngiliz nutant geçirmiş virüsü olduğundan bahsedildiğini ifade etti.

Güney Afrika ve Arjantin virüsünün de olduğunu kaydeden Durmuş, Türkiye’de mutant geçirmiş virüsün yayılma hızının eski virüsten çok daha fazla olduğunu anlattı.

Öldürücülük oranı ve yoğun bakıma düşürme oranının da eski virüse göre daha az olduğunu dile getiren Durmuş, bunu sağlık çalışanları içerisinde, hastanelerde de görebildiklerini söyledi.

Aşının virüse karşı önemli bir etken olduğunu belirten Durmuş, “Yoğun bakımda yatan hasta sayımız azaldı. Hastanelerde yatan hasta sayımız azaldı. Genelde sağlık çalışanları, vatandaşlarımız Covid-19’a yakalandıklarında ayakta geçiriyorlar. Bu noktada çalışanların aşılanmış olmaları çok önemli bir etken. Aşı yüzde 100 koruyucu değil taşçılık devam ediliyor. Yine hasta olunuyor ama hastalık eskiden ağır geçiriliyordu şimdi o düzeyde ağır geçirilmiyor. Semptomları daha hafif seyrediyor. Dolayısıyla sosyal yaşantıdan geri kalınmıyor.” dedi.

“Tedbirlere uyulmalıdır”

Sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 80’inin aşılandığını belirten Durmuş konuşmasına şöyle devam etti:

“Kalan kesimin aşılanması konusunda insanların biraz tereddütleri var. Aşıya karşı birtakım ön yargı var. Bu da normal bir şeydir, toplumun genelinde de aynı hadise var. Aşı olmuş olanlar Covid-19’a karşı ne kadar koruyuculuğu var onu görmüş olması Covid-19 aşısını olmaktan korkan bu konuda endişe barındıran insanların da aşıya karşı endişe ve korkularını ortadan kaldıracaktır. Zaten hepsini bir anda aşılamayacağımıza göre bunu belli bir zamana yayacağımız hakikati önümüzde duruyorken aşı olmaktan korkanlar bu konuda içleri de endişe barındıranlara yüklenmenin ve eleştirmenin bir anlamı yok. Zaman içerisinde onlarda aşının koruyuculuk etkisini göre aşı olmanın istek ve arzuları artacaktır. Bu noktada vatandaşlarımızın alınmış olan tedbirlere uyması gerekiyor. Aslında çok basit bir şey mesafeye uyacağız ve ellerimizi güzel yıkayacağız. En çok bulaş maalesef ellerimizden oluyor. Zeminlere çok temas ediyoruz. Temas sonrası ellerimizi ağızımıza, gözümüze ve burnumuza getiriyoruz. Bu nedenle virüsü kapıyoruz. İnsanlar ellerini sık sık yıkarlarsa hijyenlerinde dezenfektan kullanarak temizlerlerse emin olun çok faydasını göreceğiz.”