saglikpersonelihaber.net'e özel açıklamalarda bulunan Sağlık-Sen Hatay Şube Başkanı Feleytun Fatih GÖNÇ, “Başkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN' ın tabiri caizse altını oymaya çalışan iş bilmez bürokratlar uyarılmalı ve emekçinin hakkı verilmelidir.” diye sözlerine devam eden Şube Başkanı GÖNÇ,

Örneğin, Cumhurbaşkanımız yaklaşık 5-6 yıl önce yıpranma payı için söz vermişti, müjde vermişti sağlık çalışanlarına. 5-6 yıl geçmesine rağmen hala uygulama yönetmeliği yayınlanmadı. Bu durum hantal bürokrasi değil de nedir? Başka bir örnek vermek gerekirse, hastanede tek eczacımız var. Bu eczacı mecburen her gece ihtiyaç halinde, gidip ilaç veriyor. Dolayısıyla icap nöbeti tutmuş oluyor. Ancak doktor dışında sağlık çalışanlarına icap ücreti ödenmediği için para alamıyor. Bu durumu bürokratlar bilmiyor mu? Bu sorunu çözemezler mi?

Milli Eğitim Bakanlığındaki Hizmetli arkadaşlarımız sınavsız memur oldu. Yaklaşık 6 ay önce Adalet Bakanlığındaki hizmetli arkadaşlarımız direkt mübaşir oldu, peki niye Sağlık Bakanlığındakiler olamıyor?

Bizim 5 önemli olmazsa olmaz taleplerimiz var toplu sözleşme masasından;

  1. Döner Sermaye sorunu,
  2. Hizmetlilerin kadroya geçişi, 
  3. Lisans tamamlamanın 2014 yılından sonra mezunlarıda kapsaması,
  4. İcap nöbet ücreti sorunu,
  5. Savaş sınırı illerde Sağlık Hizmeti Tazminatı

Bu 5 madde olmazsa olmazımızdır.

Geçen hafta içerisinde Ankara’da olduğunu, Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı bürokratlarının bu konularda duyarsız olduklarını gördüğünü dile getiren Şube Başkanı GÖNÇ, “Örneğin icap nöbeti diyorsunuz, bu masanın yeri değil diyorlar. Hizmetlilerin kadroya geçmesi diyorsunuz, bu masanın yeri değil diyorlar. Döner Sermaye konusunu söylüyorsunuz, bu masanın yeri değil diyorlar. Madem bu konular toplu sözleşme konusu değil, niye toplu sözleşme yapıyoruz” sorusunu yöneltti.

Sağlık Çalışanlarının, yıllardır kangren haline gelen sorunlarının toplu sözleşmeye gerek kalmadan şimdiye kadar çözülmesi gerekiyordu. Görevli bürokratlar bu taleplerimizi zaten yerine getirmeleri gerekiyordu.

BU BÜROKRASİYLE ÇÖZÜM BULMAK ZOR

Toplu Sözleşme Masasında yetkili bürokratların, talep olarak neyi masaya getirsek buranın yeri değil şeklindeki yaklaşımları nedeniyle, toplu sözleşmeden kazanım elde edilmesinin zorlaştırıldığını söyleyen Başkan GÖNÇ, Sağlık-Sen’in bu toplu sözleşme görüşmelerinden muhakkak, icap nöbeti sorunu, Döner Sermaye sorunu, kalan 3 bin Vekil Ebe/Hemşireye kadro verilmesi gibi çözüm bekleyen sorunlara çözüm getirmek için var gücüyle çalıştığını söyleyen GÖNÇ, Özellikle vergi dilimleri nedeniyle sağlıkçıların yılın ilk 3 ayından sonra gelen zamlarının buharlaştığını dile getirdi.

“Anayasanın 62/1 maddesinde Eşitlik İlkesi var. Milli Eğitimdeki Hizmetli memur oldu, Adalet Bakanlığındaki Hizmetlide memur oldu, peki sağlık Bakanlığındaki Hizmetli neden olamıyor? 2014’den sonra mezun olduğu için Lisans tamamlamaya hak kazanamayan sağlıkçıların sorununun çözümü için bürokrasinin diretmemesi gerekiyor” dedi. Bu sıkıntıları görevli bürokratların bilmesi, çözüme kavuşturması gerekiyor diyen GÖNÇ, “Bu sorunlar karşısında direnen bürokratlar iş bilmez bürokratlardır” dedi.

3600 ek gösterge müjdesi verildi, bir şey çıkmadı. Kreş müjdesi verildi, şuan tüm hastaneleri topladığımızda toplam 50 kreşin olmadığını görüyoruz. Yıpranma payı söylendi, 6 yıldır uygulama yönetmeliği çıkmadı. Bu bürokrasi ne yapıyor?

SUT FİYATLARI DEĞİŞMELİ, STAJYER ÖĞRENCİ MAAŞLARINA ÇÖZÜM BULUNMALIDIR

2007 yılından beridir SUT fiyatlarının değişmediği, 2007 yılındaki enjeksiyon ücretinin 2019’da hala aynı olduğu, bu rakamlarla döner sermayenin nasıl gelir elde edeceğini soran Şube Başkanı Feleytun Fatih GÖNÇ, “Örneğin Hatay Devlet Hastanesinde 500 tane stajyer öğrenci alımı yapıldı. Eğitim görecekler dönem boyunca. Bu 500 öğrenciye Hatay Devlet Hastanesi Döner Sermaye bütçesinden maaş ödüyor. Milli Eğitim Bakanlığının eğitim alması için gönderdiği öğrencilere, Hastaneler eğitim veriyor, bunun için bir ücret almadığı gibi üstüne birde hakları olan maaş ücretleri döner sermaye bütçesine yükleniyor” diyen GÖNÇ, Bu sorunların biran evvel çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.

2011 yılında başlayan Suriye iç karışıklığından sonra, 2013 yılından itibaren Hatay’da çalışan sağlık çalışanlarının alt bölge tayini haklarını kullanamadıklarının altını çizen GÖNÇ, “Hatay’da çalıştıkları için herhangi bir pozitif ayrımcılığın olmadığını ancak il dışından geçici görevle gelenlere geçici görevleri için ayrıca ücret ödendiğini” dile getirdi. Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesinin AFAD’dan Suriyeli hastalar nedeniyle 20 milyon alacağının olduğunu, “çoğunlukla işimiz Suriyeliler olmasına rağmen, herhangi bir pozitif ayrımcılığın olmadığı gibi alt bölge tayini gibi haklarının da 2013 yılından beridir kaldırıldığını” söyledi.

Bu kapsamda Toplu Sözleşme masasında karar verecek olan zihniyete açık mektup;

* 2014 yılından önce ki mezunlar lisans tamamlama hakkından faydalanırken 2014 sonrası mezunlara bu hakkı vermek bir lütuf değil Anayasamızın eşitlik ilkesinin gereğidir.

*Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan hizmetli arkadaşlar sınavsız Memur kadrosuna geçtiyse bu uygulama Sağlık Bakanlığında göz ardı edilmemelidir.

*Miadı dolan müzelik döner sermaye yönetmeliği sil baştan yenilenmeli ve Doktor dışındaki arkadaşlarımız unutulmamalıdır.

*Çağ dışı uygulama olan ve her an işten çıkarılma endişesiyle görev yapan Vekil Ebe/Hemşire, Kamu dışı aile sağlığı çalışanları ve 4/B sözleşmeli görev yapanların ivedi bir şekilde kadrolu statüye geçirilmelidir.

*3600 ek gösterge ayırım gözetmeksizin bütün lisans mezunu çalışanlara verilmelidir. *Nöbet ağacı olup icap nöbeti tutan Hekim dışı çalışanlarımıza emeğinin hakkı olan icap ücreti ödenmelidir.

*Savaş sınırı illerde görev yapan sağlık çalışanlarına pozitif ayırımcılık tanınmalı ve Sağlık Hizmet Tazminatı ödenmelidir.

*Yaklaşık 5 ay sonra vergi dilimi bahanesiyle geri alacağınız maaş zam oranları 6 aylık en az %8 olmalıdır.

*Yaklaşık 5 yıl önce Cumhurbaşkanımızın Sağlık çalışanları için müjde verdiği yıpranma payı, iş bilmeyen bürokratlardan dolayı henüz yürürlüğe girmedi. Bir an önce Sağlık Bakanlığı çalışanlarını kapsayacak şekilde yürürlüğe girmelidi