Demokratik Sağlık Sen tarafından yapılan basın açıklamasında Sağlık Bakanlığının yayınladığı yeni Ek Ödeme Yönetmeliği ile uygulamaya konulan taban ek ödeme sonucunda sağlık personelinin hesaplarına yazan 750 liralık ödeme Sağlık Bakanlığı’na iade edildi.

Demokratik Sağlık Sen Genel Başkanı Togan Demircan yüzlerce sağlık çalışanının Sağlık Bakanlığı tarafından bu ay hesaplara yatırılan taban ek ödeme tutarını Bakanlığa geri iade ettiklerini söyledi.

Taban Ek Ödeme'de 45 Kat Fark Var!

İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinde basın açıklaması düzenleyen Demokratik Sağlık Sen, ek ödeme yönetmeliğinde eksik buldukları alanları eleştirerek taban ödemeyle ilgili yapılan ödemelerde neredeyse 45 kat farklılık yaşandığını söyleyerek bir çok sağlık çalışanları bakanlığın hesaplara yatırğı TABAN EK ÖDEMEYİ yine Bakanlığın hesabına iade ettiklerini açıkladı.

Yürütmenin Durdurulması Davasını Açacağız!

Demircan, “Yönetmelikte eksik olan konular var. Sağlık çalışanlarını ayrıştıran, birinci basamaktaki arkadaşlarımızı, YÖK kadrolarında olan hekim arkadaşlarımızı ve il sağlık müdürlüğü, adli tıp kurumu ile hudut sahiller sağlık genel müdürlüğünde görev yapan arkadaşlarımızı kapsam dışı bırakan bu yönetmeliği elimizin tersi ile itiyoruz. Bu yönetmeliğin bir ceza yönetmeliği olduğunu düşünüyoruz. Yönetmeliğin 6. maddesinde uyarma, kınama, kademe ilerlemesi ve aylıktan kesme cezalarının sistematik olarak 1 ila 3 ek ödeme döneminde ödenmeyeceği yönünde ifade var. Bu da Anayasa’ya ve Devlet Memurları Kanunu’na aykırı. Bir suçtan dolayı iki ceza verilemez. Demokratik Sağlık Sen olarak hukuk müşavirliğimiz çalışmalarını yürütüyor. Yakın zamanda maddenin yürütmesinin durdurulması için dava açacağız” dedi.

Ek Ödemede Genel Bir Revizyona Gidilmeli

Taban ek ödeme ile ilgili de eleştirilerini sıralayan Demircan, “Birçok kurumda arkadaşlarımız, bakanlık tarafından bu ay yapılan taban ek ödeme tutarlarını Sağlık Bakanlığının hesabına iade etti. Arkadaşlarımızın insanca yaşayabileceği nitelikte aylık almalarını istiyoruz. Ek ödeme yönetmeliğinde de aralık ayından beri tek kalem maaş ödemesi beklerken, sağlık çalışanlarına yeniden bir bordro düzenlemesi sağlandı. Bu, arkadaşlarımızın emekliliklerine yansımıyor. Bakanımız sosyal medyada 2008 sonrası göreve başlayan hekim arkadaşların sosyal haklarıyla ilgili bir düzenlemeye gittiklerini belirtti ama Sağlık Bakanlığında sadece hekim arkadaşlarımız çalışmıyor. Sayısı 600 bini bulan diğer sağlık çalışanı arkadaşlarımız var. 2008 sonrası göreve başlamış birçok kamu görevlisi arkadaşımız var. 5510 sayılı yasa zaten kanayan bir yara. Bununla ilgili de genel bir revizyona gidilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu