Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda geçen hafta doktorların maaşına zam öngören teklif kabul edildi. Ancak zammın sadece doktorlar için geçerli olmasına diğer sağlık çalışanları tepki gösterdi. Bunun üzerine TBMM'deki görüşmeler ertelenirken zammın adaletli bir şekilde kendileri için de uygulanmasını isteyen bazı sağlık meslek örgütleri grev kararı aldı.

DW Türkçe de greve giden Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) ile ve hak ettiklerini alamadıklarını söyleyen Türk Hemşireler Derneği (THD) ile görüşerek taleplerini ve yaşadıkları sıkıntıları sordu.

Yetkili sendika greve gidiyor

Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen, 240 binden fazla üyesi ve yüzde 40'a yakın temsil oranıyla sağlık ve sosyal hizmetler alanında en fazla üyeye sahip, yetkili sendika. Sendika 7 Aralık'ta farklı şehirlerde, 9 Aralık'ta ise Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yapacağını duyurdu. Her iki gün için de grev kararı aldı.

Sağlık-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Zafer Caner, bu kararların sebebini anlatırken sağlık çalışanlarının hakları söz konusu olduğunda daha çok hekimler üzerinde durulduğuna dikkat çekti.

"Tabii ki hekimlerimiz sağlık sisteminin lokomotifi. Fakat bizler hekiminden hemşiresine, teknisyeninden teknikerine kadar bu sistemin içerisindeyiz" diyen Caner, bu nedenle Meclis'te kabul edilen zam teklifinin, hekim dışındaki sağlık çalışanlarında rahatsızlık yarattığını ifade etti. 

Caner, "Biz hekimlerimize yapılan iyileştirmeyi son derece haklı bulduk. Zaten bu açıklamalardan önce de hekimlerimizin ücret iyileştirmelerinin yapılmasını istiyorduk. Ancak mali iyileştirmelerin hekimlerimizle birlikte hekim dışı sağlık çalışanlarına da yapılması gerektiğini vurguluyoruz. Bu amaçla iş bırakacağız, iş yavaşlatacağız. Tepkimizi göstereceğiz" şeklinde konuştu.