Vatandaşlara yapılan çağrılar, mesafe, maske, hijyen... birde evde kal çağrısı...

Sağlık çalışanlarının mesafeyi ayarlaması imkânsızdır, işi icabı hastaları ile ilgilenecektir, bu ilgi yakın teması kaçınılmaz kılmaktadır. Sağlık çalışanları maskesi, tulumu, siperlik, gözlük gibi ileri korunması gerekir, ancak onların kullanımı meşakkatli olmasına rağmen herkes içinde kullanım olmamaktadır. Hijyen(e) dikkat edilse de ortamın hijyen(e) rağmen bulaş riski hat safhada dır.

Sağlık çalışanlarının evleri, işi icabı, zaman olarak sağlık tesisleri olunca, evde kalmaları mümkün değildir. Hatta evlerine taşıyıcı olmaması için yurtları, misafirhaneleri mesken edinenlerdir sağlık çalışanları...

Şube Başkanları olarak bizler sağlık çalışanlarını ziyaretleri miz de, dikkat etmemiz e rağmen % 80 imiz covit oldu. Bizler en fazla yarım saat o ortamlarda kalmakla pozitif olduğumuzu varsayımla, onlar mesai ve mesai fazlasını o ortamlarda geçiriyor(la)r. Çoğu covit ı ayakta geçiriyor, şikâyeti olmadan, test yaptırma diği içinde farkında olunmuyorlar.

Bu işin birde psikolojik boyutu var, insanoğlu beden ve ruhtan meydana gelen bir varlıktır. Bedenen meydana gelen covit ölümleri yanında her bir imiz i n ruhsal yönü travma geçirmiştir. Rüyaları mız da kâbus görmekteyiz. Tabiri caizse ölüp ölüp dirilmek te iz.

Sağlık çalışanları sosyal ve ekonomik yönden terapi olabileceği iyileştirmeler ı bekliyor. 

Adaletli hakkaniyet li iyileştirmeler, motivasyon yönünden, sağlık çalışanlarına can suyu olacaktır. 

İsmail YILMAZ
Sağlık Sen Rize Şube Başkanı