Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, 81 İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen Şua İzni uygulaması ile ilgili yazıyı yargıya taşıdıklarını belirtti.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur tarafından yapılan açıklama;

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 81 il Valiliğine gönderdiği yazıda şua izni uygulaması yeniden düzenledi. Yazıda; 26/04/2022 tarihinde yayınlanan “İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre şua izinlerinin nasıl kullanılacağı belirtilmektedir.

Ancak, 26/04/2022 tarihinde yayınlanan İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelikte “Sağlık izni, bölünemez, yıl içerisinde üst üste kullanılamaz ve diğer yıla aktarılamaz” ibaresi bulunmasına rağmen, genelge ile çalışanların 2022 yılı izinleri bir sonraki yıla bırakılmıştır.

İktidara geldiği günden bu yana radyoloji çalışanlarının haklarını gasp eden siyasi iktidar yine hukuksuz bir genelge ile sağlık emekçilerinin kazanılmış haklarına göz dikmiştir. Sağlık hizmeti verenlerin sağlıklarını korumak için verilmiş olan sağlık iznini kısıtlayan genelge hukuka aykırıdır.

Genel Sağlık-İş, zararlı ışınlara maruz kalarak veya kalma riski yüksek birimlerde çalışarak hizmet üreten sağlık çalışanının sağlığının hiçe sayılmasına, mağdur edilmesine müsaade etmeyecektir. Daha önce de açtığı pek çok dava ile radyoloji çalışanlarının haklarını koruyan, şua izinleri ile ilgili kazanım sağlayan Genel Sağlık-İş, bu hukuksuz genelgeyi de yargıya taşıyacaktır.

Genel Sağlık-İş hukuksuzluk neredeyse orada olacak ve üyelerinin haklarının gasp edilmesine müsaade etmeyecek ve bu mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir.