Sağlık bakanlığı; Pandemı ile birlikte alkışlanan yere göğe sığdırılamayan sağlık çalışanlarından Radyasyonlu alanda çalışanların sağlık izinlerine (Şua izni) göz dikti.

Hazırlanan bir taslakla şua izni kullanmak için yıllık alınabilecek doz miktarı hesabı yaparak bilimsel veriler sunan yetkililer sağlık tesislerindeki Radyasyon çalışanlarının durumunu koşullarını bilmeden hariçten gazel okumaktadır.

Radyolojik alanda yıllardır oluşan personel açığını, Şua iznini, şartlara bağlayarak kullandırmaya çalışmak cinayettir.

Radyasyonlu alandan geçerken nefes almaya bile korkan yetkililer; hayatının büyük bir bölümünü bu alanlarda geçiren ve radyasyon kaynakları ile çalışan radyoloji personelinin sağlığını hiçe saymaları kabul edilemez bir davranıştır.

Çalışan temsilcilerinin ve sivil toplumun görüş ve önerileri alınmadan kapalı kapılar ardında hazırlanan bu taslağı kabul etmemiz mümkün değildir.

Edindiğimiz bilgiye göre şua iznini sadece yılda 6 mSv ve üzeri radyasyona maruz kalındığı dozimetri ile tespit edildiği taktirde kullandırılacak, bir vatandaşın yılda alabileceği doz 1 mSv iken Radyasyon işçisinin 6mSv Radyasyon alırsa şua izni kullanabileceği ifade ediliyorsa bunun adı cinayet değil de nedir?

Avrupa ülkeleri kıyas edilerek hazırlandığı ifade edilecek olursa Avrupa ülkeleri ile Türkiye şartlarını kıyaslamak ne ücret ne çalışma şartları nede hasta yoğunluğu bakımından mümkün olmayan bir kıyas olur Avrupa’nın 6 katı fazla işlem yapan bir meslek grubuna bu şartları dayatmak zulümdür.

Tüm radyoloji çalışanları biliyor ki kullanılan dozimetri cihaz ölçümleri takipleri zamanında ve doğru bir şekilde yapılmıyor hal böyleyken aktif bir şekilde radyasyon kaynakları ile çalışan bütün personelin şua izinleri bir hak olmaktan öte bir zorunluluktur.

Sahada çalışanlardan bihaber sırça köşkte elinde çayı bilgisayar başında Radyoloji çalışma taslağı hazırlayanlar sahada kurşunlu cam diye paravanlara normal cam takıldığından kullanılan kurşun önlüklerin çatlamış yıpranmış özelliklerini kaybetmiş olduğundan radyasyon cihazlarının kalibrasyonlarının yıllardır yapılmadığından haberdarlar mı? Ayrıca bahse konu Radyasyon dozunun eşik değerini(6 mSv) neye ve kime göre tespit ettikleri de merak konusudur?

maruz kalan sağlık çalışanlarının şua izni haklarının elinden alınması radyasyon işçisi kardeşlerimiz onların aileleri ve nesilleri için büyük bir tehlikedir.

Türk sağlık sen olarak bu taslağın takipçisi olacağımızı yasal ve tüm sendikal gücümüzle her zaman çalışanların hak ve menfaatlerinin yanında olacağımızı buradan ifade ediyorum. 08/07/2021

Orhan YILMAZ
Türk sağlık sen Ankara 1 şube Başkanı