Yapılan açıklamada;

Bu bölümü sağlık meslek lisesi 4 yıl, 2 yılda ön lisans olarak toplamda 6 yıl eğitim almakta olan sağlık meslek liseli öğrencilerimiz tıbbi olarak yeterli bilgi donanım ve ilk acil yardım becerisine sahip olarak mezun olmaktadırlar. Eğitim müfredatı gereği aldıkları dersler sağlık meslek dersleri olup içerisinde yok sayılacak düzeyde sayısal ders görmektedirler. Önlisans düzeyinde hiç sayısal ders görmüyorlar. Mezuniyetleri sonrası atanabilmek için girdikleri KPSS sınavında sayısal ağırlıklı ders görmedikleri için genel olarak atanabilecekleri puan yönünden sayısal liselilerden daha düşük puan aldıkları için atanamamaktadırlar.

Ayrıca bu bölüme önlisans boyutunda fen liseleri ve sayısal ağırlıklı liselerden de öğrenci gelmekte olup sayısal ders kökenli oldukları için kpss sınavlarında yüksek puanlar almaktadırlar. Bundan dolayı rahatlıkla atabilmektedirler.

PARAMEDİK bölümüne sağlık meslek lisesi öğrencileri harici öğrenci kabul edilmeyen dönem ile sayısal ağırlıklı liselerden öğrenci kabulü yapılmaya başlanan dönemlerin atama puanları karşılaştırıldığında fark görülecektir ama ön lisans eğitim dönemi 2 yıl gibi görünse de devamsızlık hakları izinleri dönem arası tatilleri de hesapladığında eğitim süreleri kısa olduğu için mesleki derslerinde yeterli eğitimi alamamaktadırlar.

Bir de özel üniversitelerden mesleki yeterli bilgi ve beceriye sahip olmadan mezun olan sayısal ağırlıklı öğrenciler de atandıklarında ilk acil yardım müdahalesinde yetersiz kalmalarına sebep olmaktadır. Bundan da ilk acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar tıbbi olarak etkilenmektedirler.

Bu sebeplerden dolayı yapılan kpss atama sınavına ek olarak diğer mesleklerde olduğu gibi mesleki yeterlilik alan sınavının da yapılması yeterli tıbbi bilgi ve müdahale becerisine sahip öğrencilerin atanmasını sağlayacağından sahada ilk acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara doğru ve yeterli tıbbi müdahale yapılmasına tıbbi hizmet kalitesinin de yükselmesine sebep olacaktır.

Saygılarımızla..

ATT Paramedik Derneği