Memur maaşlarının Temmuz ayında %1,36 oranında eridiğine değinen Kahveci, “Artık enflasyona endeksli maaş zamlarından kurtulmalıyız.” dedi. 

Kahveci açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  

“Temmuz ayında memur maaşlarına %5 zam yapılmıştı. Temmuz enflasyonu ise %1,36 olarak açıklandı. Böylece Haziran ayında yıllık %15,72 olan enflasyon oranı Temmuz ayında %16,65’e yükseldi. Yani memura verilen ikinci altı aylık zam olan %5’in, %1,36’sı daha ilk aydan erimiş oldu. Memurun elinde 2019’un kalan altı aylık bölümü için %3,35 zam kaldı.

TÜFE’de bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış %18,21, konut harcamalarındaki artış ise %16,05 oldu. Bu durumda vaz geçilmez harcama grubu olan gıda ve barınma harcamaları, memurun cebini adeta yangın yerine çevirdi. Buradan yola çıkarak memura verilen cüzi zammın yetmeyeceği ve maaşların bu yıl da eriyeceği daha ilk aydan anlaşıldı.

Reel veriler göz önünde bulundurulduğunda, TCMB’nin 2020 yılı için açıkladığı enflasyon hedefi olan %8,2 oranının tutturulamayacağı ve Türkiye Kamu-Sen olarak 2020 yılı için %10+%10 olan memur zammı talebimizin gerçekçiliği görülmektedir. Toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiği bu dönemde, tüm bu verilere bakılarak, artık maaş zamlarında enflasyon hedefinin temel alınmasından vaz geçilmesi ve ekonomik gerçeklere göre karar verilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Şu anda sürmekte olan toplu sözleşme görüşmeleri bir anlamda fırsat olarak karşımızda durmaktadır. Bu gerçekler ışığında hükümetin ve yetkili konfederasyonun büyük bir sorumluluğu bulunmaktadır. Gerek mevcut enflasyon verileri, gerekse Türkiye Kamu-Sen’in teklifleri önümüzde dururken memurun yeni bir hezimetine neden olacak bir karar, bütün kamuoyu vicdanında sorgulanacaktır.”

Editör: Haber Merkezi