Hürriyetçi Sağlık Sen Genel Başkanı Birinci, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 112 ambulansları ile ilgili uygulamaya koymayı düşündüğü konunun sıkıntılı bir proje olduğunu belirterek “şiddetle reddettiklerini” açıkladı.

Birinci Açıklamasında Şunları Kaydetti:

‘’ Aldığımız bilgilere göre Sağlık Bakanlığına bağlı 112 acil ambulanslarına hem yolu gören hem de iç kabini gören görüntülü ve sesli kamera sistemleri kurulmaya başlandı ve bu kapsamda birçok pilot ilde ambulanslara kameralar takıldı’’ Dedi.

Genel Başkan  Muhammed  BİRİNCİ, kameraların yolu gören kısımlarına bir lafımız yok, ancak iç kabinde hem görüntü hem ses kaydı yapılması zaten hukuken de mümkün değil dedi.
Genel Başkan Muhammed  BİRİNCİ, Danıştay 10. Dairesinin verdiği kararda işyerlerinde personeli gören yerlere takılan kameraların ‘’ özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği’’ ne dair karar verdiğini bu karara rağmen ambulanslara ses ve görüntü kaydının yapılmasına bakanlığın nasıl göz yumduğunu anlamakta zorluk çekiyoruz dedi.

BİRİNCİ,  Yine Danıştay’ın başka bir incelemesinde Ankara’da EGO çalışanları için verdiği Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2019/10118 E.  ,  2021/43 K. Kararın bakanlık yetkileri tarafından etraflıca incelenip kameraların ondan sonra takılması isabetli olacaktı. Dedi.

Hem kamu zararı çıkacak hem de haksız kazanç

Bu kameraların mahkeme kararı ile söküleceği ortada iken , ortada daha önce alınmış Danıştay mahkeme kararları varken ülke geneli 4 bin civarında ambulansa takılacak kameraların sökülmeden kaynaklı maddi zararını kim karşılayacak.

Sağlık Bakanlığının bu tarz bir değişiklik öncesi hukuki alt yapıyı etraflıca inceleyip ardından fiiliyata geçmesi gerekmektedir. Ayrıca personelin sesini ve iç kabinde neler yaptığını bilmek kimsenin faydasına ve işine gelecek bir şey değildir. Günde 20-30 vaka yapan, her türlü sıkıntılı vaka ile karşılaşan acil sağlık ekiplerine bir de görüntü ve ses ile baskı kurmak 2023’e girecek Türkiye’mize yakışmıyor.  

Teknolojik gelişmelere ayak uydururken personelin insani değerleri unutulmamalıdır. Ses kaydı açıkça bir fişleme aracı olarak kullanılabilir. Acaba Sayın Bakanımız kendi aracına kamera ve ses cihazı takarmıydı ?