2019 Toplu sözleşmesi 2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak şekilde olacak. Toplu sözleşme masasına yetkili sendika olarak Memur-Sen ve bağlı sendikalar oturdu. Yetkili olmayan sendikaların oturması her ne kadar abes kaçsada 4688 sayılı kanunda belirtilen hükümler çerçevesinde hem Kamu-Sen hemde Kesk masaya oturdu.

Tartışmayla açılan toplu sözleşme masası neticede Memur-Sen’in taleplerinin kabul edilmemesi ile birlikte yine ilgili kanun gereği hakem heyetine gidecek.

HAKEM HEYETİ NEDİR?

İlgili kanunun 34. maddesinde belirtilen hükümlere göre toplu sözleşme yapan tarafların anlaşamaması halinde gideceği ve 11 üyeden oluşan üyelerin 6 sının hükümetin seçtiği heyetin adıdır.

Görüleceği üzere sendikalar ister imza atsınlar ister atmasınlar neticede toplu sözleşme hükümlerinin gideceği yer hakem heyetidir ve hakem heyeti de Hükümetin kontrolünde olan bir yerdir.

Memur-Sen’in iki sene önce yapılan toplu sözleşme sürecinin sonunda öyle yada böyle sözleşmeyi imzalaması kendi teşkilatı dahil bir çok memur kesimince eleştirilmişti.

Geldiğimiz günde Memur-Sen’in toplu sözleşmeyi imzalamaması ise yine memurlar tarafından olumlu karşılandığı kanaatindeyiz.

Her ne olursa olsun toplu sözleşme bu şekilde imzalanamaz. Çünkü hayatın pahalılığı ortadadır. Bir çok kaleme yüklü  miktarda zam gelmiştir. TL nin değer kaybetmesi sabit gelirli memurları da kötü etkilediği gün gibi aşikardır.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın bu toplu sözleşme sürecinde doğru işlere imza atmış iki sene önce yaptığı yanlışı bu süreçte tekrar edip memuru satan sendika başkanı olmaktan kurtulmuştur.