Memur-Sen memurlara 2022'de %21, 2023'te %17 olmak üzere iki yıllık sürede toplamda %38 artırılmasını, ayrıca toplamda %6 da refah payı verilmesini ve mutabakat sağlanamayan 5.Dönem Toplu Sözleşmeden kaynaklı geçmiş kayıpların telafisi için 600 TL seyyanen zam ile iyileştirilmesini istedi.

Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan toplu sözleşme öncesinde pazarlık masasında memuru temsil edecek olan Memur-Sen tekliflerini açıkladı.

Daha önce Toplu sözleşme masasında ortak hareket etme kararı alan Memur-Sen ve Kamu-Senin ortak teklifleri 2 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme masasında görüşülecek.

Memur-Sen Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında taleplerini kamuoyuna duyuran Memur-Sen kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinin; 2022'de %21, 2023'te %17 olmak üzere iki yıllık sürede toplamda %38 artırılmasını, ayrıca toplamda %6 da refah payı verilmesini ve mutabakat sağlanamayan 5.Dönem Toplu Sözleşmeden kaynaklı geçmiş kayıpların telafisi için 600 TL seyyanen zam ile iyileştirilmesini istedi.

Toplantıda konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, 2019 yılında gerçekleştirilen ve hakem kararıyla sonuçlanan toplu sözleşmeyi hatırlatarak "Mutabakatsız geçen 18 ayda, enflasyon, dolar, altın ve diğer parametrelerin yukarı yönlü, alım gücünün ve satın alma paritelerinin aşağı yönlü seyir izlediği bir süreci yaşadık" diye konuştu.

Kamu-Sen ve KESK'e davet yaparak, memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme de Memur-Sen ile birlikte hareket etme çağrısında bulunduklarını söyleyen Yalçın, "Davetimize olumlu cevap veren Kamu-Sen ile birlikte toplu sözleşme tekliflerine yönelik ortak çalışma gerçekleştirdik. Bu nedenle tekliflerimizi ortaklaştıran teknik ekiplerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, ayrıca hükümete de ilk teklifini 2 Ağustos'ta yapma çağrısında bulunarak "Zaman ve enerji kaybına mahal vermemek adına Kamu İşverenindenen geç 2 Ağustos'ta ilk oturumda

masaya teklif sunmasını istiyor ve bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Memur-Sen tarafından hazırlanan ve Çalışma Bakanlığına sunulan 51'i ortak toplamda 91 maddelik teklif listesinden öne çıkanlar ise şunlar oldu:

1- 6. Dönem'de Katsayılar Toplamda %38 Artırılmalı.

Enflasyon Farkı Gerçekleştiği Anda Maaşlara Yansıtılmalı

Ocak ayında ve tek seferde gerçekleştirilmek kaydıyla, Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinin; 2022'de %21, / 2023'te %17, iki yıllık sürede toplamda %38 artırılmalı.

Kamu Görevlilerinin maaşlarına/ücretlerine, enflasyon oranının maaş artışı oranını geçtiği aydan geçerli olmak üzere enflasyon farkı artışı yansıtılmalı, kamu görevlileri enflasyonun maaşı eriten etkisinden kurtarılmalı.

2- Kamu Görevlilerinin Ekonomik Büyümeye Katkısı Görülmeli ve İki Yıl İçin Toplamda %6 Refah Payı Verilmeli.

Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine, 01.01.2022'de %3ve 01.01.2023'te %3 olmak üzere toplamda %6 Refah Payı artışıyansıtılmalı.

3- 5. Dönem Toplu Sözleşmenin Zararları Görülmeli, 600 TL Seyyanen Zamla Kayıplar Giderilmeli.

Kamu görevlilerinin maaşlarına/ücretlerine, Hakem Kararıyla üretilen 5. Dönem Toplu Sözleşmenin oluşturduğu maaş-gelir kaybını tazmin etmek amacıyla net 600 TL tutarında Seyyanen Zamyapılmalı.

4- Ayrım yapılmadan, tüm kamu görevlileri 3600 Ek Gösterge'den yararlandırılmalı

5- Kıdem Aylığında Sınırlama Kalkmalı, Gösterge Rakamı Artmalı

6- Mevcut Sözleşmeli Personel Kadroya Geçirilmeli, Kamuda Sözleşmeli İstihdama Son Verilmeli,

7- Vekil, Ebe, Hemşire, İmamlar İle Usta Öğreticiler, Fahri ve Benzeri Pozisyonlardaki Personel Kadroya Geçirilmeli

8- Bayramda ayrım yapılmamalı, Kamu Görevlilerine de Bayram İkramiyesi verilmeli

9- Vergi Gelir Kaybı Üretmemeli, Gelir Vergisinde %15 Oranını Aşan Kısım Kamu İşverenince Ödenmeli

10- KİT'lerde %15'e Kadar Ücret Tavanı Düzenleme Yetkisi Verilmeli. KİT'lerde Temel Ücret Gruplarından 1. grupta olanların tavanı %15 / 2. grupta olanlar %10, 3. grupta olanlar %5puan ilave artırılmasını istiyoruz.

11- Derece Yükselmesinde Sınırlama Sona Ermeli, Kamu Görevlileri Öğrenim Durumlarına Uygun Dereceye Yükselebilmeli

12- Doğum, Ölüm, Evlenme Yardımı Ödenekleri Artırılmalı

1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere;

a)Doğum yardımı 1.800 TL'yeyükseltilmeli,

b)Ölüm Yardımındaki mevcut tutarların 2 katıödenmeli,

c) Kamu görevlilerine 8.540 TL Evlenme Yardımıverilmeli.

13- Giyecek Ve Yemek Yardımı Ödenekleri Artırılmalı, Kreş Hizmeti Ya Da Ödeneği Uygulaması Başlatılmalı

a)2022 yılı için 500 TL / 2023 yılı için 650 TLtutarında giyecek yardımı ödeneği verilmeli.

b) Kamu hizmeti birimlerine yemek servisi verilmesi esas olmalı, servis hizmetinin sağlanamadığı kurumlarda görev yapan personele yemek yardımı ödeneği aktarılmalı.

c) Kamu hizmet birimlerinde Kreş açılmalı, bunun mümkün olmadığı birimlerde görev yapan personele maaşlarıyla birlikte 980 TL Kreş Ödeneğiödemesi yapılmalı.

14- Yardımcı Hizmet Sınıfı Kaldırılmalı Mevcut Personel Genel İdari Hizmetler Sınıfına Aktarılmalı

15-Kamu Görevlisi Emeklileri Fiilen Çalıştıkları Dönemlerdeki Sosyal Hak Ve Yardımlardan Yararlanmaya Devam Etmeli, Sendikalarla Üyelik İlişkisini Devam Ettirebilmeli

16-Engelli Kamu Görevlileri Beklentileri Önemsenmeli Pozitif Ayrımcılık Kapsamında Hakları Temin Edilmeli

17- Kadın Kamu Görevlileri Desteklenmeli, Beklentileri Önemsenmeli Ve Hayata Geçirilmeli

18- GEÇİCİ PERSONEL (4/C) İKEN SÖZLEŞMELİ STATÜYE (4/B) GEÇEN PERSONELİN Mağduriyetleri giderilmeli, saygın iş ilkesi eksiksiz şekilde hayata geçirilmeli

19- Kovid-19 Nedeniyle Oluşan Zararların Giderilmeli Ve Sağlanan Haklar Genişletilmeli

20 - Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Sınavları Periyodik Olarak Yapılmalı, Bu Kapsamda Kullanılan Kadro Sayısı Artırılmalı

21- Kamu Görevlilerinin Anayasal Haklarını Kullanmasına İlişkin Engeller Sona Ermeli, Demokratik ve Sendikal Hakları Kullanmaya Yönelik Alan Genişletilmeli

Kamu görevlileri,

a) Siyaset (Seçme-Seçilme) Hakkı,

b)Çalışma Hakkı,

c) Örgütlenme ve Toplu Pazarlık ile Grev Hakkı

d)Toplantı ve gösteri yürüyüş,

e) Düşünce ve düşünceyi açıklama hürriyeti,

f) Dini inanışlarının gereğini yaşama ve inanışı yayma hakkı ve bu kapsamda demokratik ve sendikal haklar noktasında hakkın özüne dokunan herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmamalı.

22- Sendikalı Olmanın Farkı Yaşatılmalı, TOPLU SÖZLEŞME İKRAMİYESİ Artırılmalı.

Toplu sözleşme ikramiyesi 1 Ocak 2022'de 450 TL'ye, 1 Ocak 2023'te 540 TL'ye yükseltilmeli, sendika üyesi olma tercihi desteklenmeli.

***

Memur-Sen'in 6. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerinde yer alan oransal artış, refah payı ve seyyanen zam gibi unsurlar sınırlılığında bir hesaplama yaptığımızda

kamu görevlilerinin mevcuttaki maaşı ile 2022 ve 2023'teki maaşları tablodaki gibi gerçekleşecek.

Toplu sözleşme teklifinin tamamı için TIKLAYINIZ

Editör: Haber Merkezi