Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı DİYANET-SEN Genel Başkanı Mehmet Ali GÜLDEMİR, çalışmış olduğu Ankara ili Çankaya ilçesi Yargıtay 1. Başkanlığı Mescidi İmam hatipliği görevinden ve Diyanetteki memurluğundan ihraç edildi. Öte yandan Diyanet Sen'den yapılan açıklamada, Diyanet Sen Başkanı Mehmet Ali Güldemir'in istifa ettiği belirtildi

Konu ile ilgili olarak elimize  ulaşan  Diyanet işleri Başkanlığının 07.01.2022 tarihli “ACELE” resmi  yazısında

“Başkanlık makamının 06.01.2022 tarihli E-94013213-903.06.04-2034473 ilgi sayılı oluru” ile şu ifadeler geçmektedir.

Ankara ili Çankaya ilçesi Yargıtay Birinci  Başkanlığı Mescidi İmam Hatibi Mehmet Ali Güldemir’in, 657 sayılı Devlet Memurları kanunu’nun 98/b hükmü uyarınca Diyanet İşleri başkanlığındaki  memurluğunun sona erdirildiğine dair ilgi olur sureti ekte yer almaktadır.

Söz konusu olurun adı geçene tebliğ edilerek görevden ayrılış tarihinin İKYS  Modülüne işlenmesi, ayrıca bu konuda düzenlenecek olan tebliğ-tebellüğ belgesinin Atama  2. Başkanlığımıza ivedi olarak iletilmesi hususlarında  bilgilerini ve gereğini rica ederim.

DEVLET MEMURLARI KANUNU’NUN 98/B MADDESİ NEDİR?

MEMUR-SEN’e bağlı Diyanet –Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir’in  meslekten ihracı için yazılan yazıda  gereğinin yapılması için Ankara İl Mütülüğüne gönderilen evrakta  bahsi geçen 657 sayılı Devlet memurluğu Kanunun 98/b maddesi ve  kanun kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ilgili yönetmeliği  şu şekildedir:

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “memurluğun sona ermesi” başlıklı98. maddesi (b) fıkrasında da; “Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi” memurluğun sona erdirilmesinin sebebi olarak sayılmıştır.

Diyanet bünyesinde çalışan müftü, vaiz, imam, kurs hocası, müezzin, cami görevlileri gibi tüm çalışanlar 657 sayılı Devlet memurları kanununa tabidir. Bu kanun uygulanır.

, “Diyanet işleri Başkanlık personelinin 657 sayılı Kanunda ve bu kanunda yer almayan diğer nitelikleri ile atanmalarında dini öğrenim şartı arananlara ilişkin olarak ortak nitelikler yönetmelikle düzenlenir.” hükmü 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’un 9’uncu maddesinin 2’nci fıkrasında kural altına alınmıştır.

DİYANET’İN YÖNETMELİĞİNDE NE YAZIYOR

Buna göre ilgili mevzuata dayanılarak çıkarılan  Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 5/1-b maddesinde, “Atamalarında dini öğrenim esas alınan unvanlarda; itikat, ibadet, tavır ve hareketlerinin İslam törelerine uygunluğunun çevresinde bilinir olduğu şeklinde ortak bir nitelik taşımak”hükmüne yer verilmiştir.

Diyanet Sen Başkanlığından yapılan açıklama da;

Genel Başkanımız Sayın Mehmet Ali Güldemir, yaklaşık iki yıldır yürüttüğü Diyanet-Sen Genel Başkanlığı görevinden gördüğü lüzum ve geleceğe dair başka planlamaları nedeniyle istifa etmiştir.

Sayın Genel Başkanın bugüne kadar sendikamıza, başta Diyanet ve Vakıf görevlileri olmak üzere kamu görevlilerine yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyor hayatında başarılar diliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

MEHMET ALİ GÜLDEMİR KİMDİR?

2 Şubat 1971’de Bolu Gerede’de doğdu. İlköğrenimini Zonguldak’da bitirdikten sonra hafızlık eğitimini Yeniçağa Kur’an Kursu’nda tamamladı. Gerede İmam Hatip Lisesi’nden 1992 yılında mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İlahiyat Ön Lisans programını tamamladı. 1997 yılında İmam Hatip olarak göreve başladı. Bolu merkez Karaçayır Cami İmam Hatibi olarak görev yaparken Diyanet-Sen Bolu İl Teşkilatı’nda sendikacılık hayatına başladı. Sırasıyla yönetim kurulu üyesi, il temsilcisi, şube başkanı, Memur-Sen İl Temsilciliği, Diyanet-Sen Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği görevlerini ifa etti. 2005-2008 yıllarında Memur-Sen İl Temsilciliği yaptı. 2 Şubat 2008’de yapılan Diyanet-Sen Genel Merkez Olağan Genel Kurulunda Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri seçildi. 25 Ocak 2010 tarihinde Diyanet-Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız’ın vefatı üzerine yeniden düzenlenen yönetim kurulu görev dağılımında Diyanet-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreterliğini yürüttü. 12 Şubat 2011’de yapılan Diyanet-Sen Olağan Genel Kurulu’nda ise DiyanetSen Genel Teşkilatlanma Sekreterliğine seçildi. 2015 - 2018 yılları arasında Yargıtay Başkanlığı’nda din görevlisi olarak çalıştı. Bu sürede Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Lisans Programını bitirdi. 19 Ocak 2019’da gerçekleştirilen Diyanet-Sen 6. Olağan Genel Kurulu’nda Genel Sekreter olarak seçildi. 14 Temmuz 2020’de gerçekleştirilen Diyanet-Sen Olağanüstü Genel Kurul seçimlerinde ise Diyanet-Sen Genel Başkanlığı’na seçildi. Halen bu görevi yürütmekte olan Güldemir evli ve Fatih ve Yusuf İslam adında 2 çocuk babasıdır.