Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, katıldığı TC programında 1 Ağustos 2019 tarihinde başlayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamada toplu sözleşme süreciyle ilgili yapılan çalışmalardan söz eden Genel Başkan, 5 milyon insanın sorumluluğu ile o masaya oturacağına değindi. Türkiye Kamu-Sen olarak taleplerin altının dolu olduğuna dikkat çeken Kahveci, geçmiş yılların kayıplarının mutlaka telafi edilmesi gerektiğini açıkladı ve şu ifadelerde bulundu:

Toplu sözleşmenin ehemmiyeti son derece yüksektir. Toplam 5 milyon, aileleri ile 20 milyon insanın gözü kulağı bu masada. Masada oturuyoruz ama imza yetkisi tek kişide. Bu olmaz. Geçmişte attıkları imzalar ortada. Başka sendikalar masadaysa bu sendikal mücadeleyi güçlü kılar ama bunlar masada sadece kendilerini istiyorlar. Yalan yanlış işler dışarıya aktarılmasın çabasındalar.

Biz kanunun ve 420 bin üyemizin gücüyle o masadayız. Gelecek 2 yılı bir kişinin iradesine neden bırakalım? Biz 5 milyon insanın sorumluluğu ile o masada yerimizi alacağız. Taleplerimizi masaya taşıyacağız. Yaşanan ekonomik güçlükleri o masaya yansıtacağız. 10 binden fazla kişinin üzerinde anket yaptık. Ciddi bir alan araştırmasıydı bu. Taleplerimiz adına bize yol gösterdi bu anket.

Titiz bir çalışma sonucunda zam oranlarımızı belirledik. Sağlam bir zemin üzerine oturttuk. İstediğimiz herşeyin altı dolu. Gerekçelerimiz çok sağlam. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında ekonomik anlamda ciddi farklılıklar var. Seyyanen 600 TL isterken boşa istemedik, ciddi bir kayıp söz konusu, 2020 için yüzde 10+10, enflasyon farkı ve refah payı istedik. Gerçekleşen enflasyon üzerinden bir zam talep ediyoruz. Ücretlerin baştan aşağı güncellenmesini talep ediyoruz.”

3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ BÜTÜN ÇALIŞANLARI KAPSAYACAK ŞEKİLDE ACİLEN ÇIKARTILMALIDIR

3600 ek gösterge meselesi hala gündemde. Vaat edildi ama üzerinden 1 yıl geçti. Bu konuda eylem yapıp, Cumhurbaşkanına mektup yazdık. Ancak hala bu konuda ses yok. Kendisiyle görüşmemizde bunu gerçekleştireceklerini söyledi. Ancak hala bir adım atılmadı, sadece dört meslek gurubu değil tüm kamu çalışanlarını kapsamalı.

Bu adım atılırsa nispeten bir rahatlama olacak. Ayrıca ekonomiye bir katkıda sağlayacak bu durum. Çarşıya, pazara cansuyu olacak. Bu toplu sözleşmede sorunları çözelim, sayfalarca olan sorunlar listesi azalsın. Bizim hedefimiz ve talebimiz bu yöndedir. Sorunlar çözülsün biz teşekkür edelim. Vergi dilimleri konusunda mağduriyet çok fazla. Yıllardır bu sorun çözülsün istiyoruz, insanlar sürekli kaybediyor.

Sayın Bakan asgari ücrete yüzde 26 zam yaptı, çıtayı yüksek tuttu. Bizim taleplerimizde bu yönde. Sayın Bakanın iyi niyetinden şüphemiz yok. Biz de kendisini çalışanların yanında görüyoruz. Ancak zam pazarlığı yapılırken, ekonomik sorunlar vs. söylemleri duymak istemiyoruz.”

SÖZLEŞMELİ İSTİHDAM MODELİ ARTIK SONA ERDİRİLMELİDİR

Kamuda farklı statüde aynı görevi yapanların yaşadığı sıkıntıların ciddi boyutlarda olduğunu belirten Kahveci, sözleşmelilere kadro verilmesini isteyerek, sözleşmeli personeller mağdur. 2011 ve 2013 yıllarında kadro verildi. Kadro veriyorsunuz ama sözleşmeli almaya devam ediyorsunuz. Farklı farklı onlarca istihdam türü var, bu olmaz. Gelin bunları düzeltelim. Sözleşmelilere mutlaka artık kadro verilmeli ve bu konu kapanmalıdır denildi.