Dünyadaki siyasi ve askeri belirsizlikleri gündeme getiren Önder Kahveci, artan enerji fiyatları, gıdaya erişimin güçleşmesi gibi nedenlerden dolayı yüksek enflasyonla karşı karşıya kalacağımızı belirterek bu durumun iki telafisi olduğunu söyledi.

Birinci yol olarak maaşların gerçek enflasyon rakamları ve ekonomik büyüme oranlarının üzerinde artırarak refah payı uygulamasına geçilmesinin olduğunu söyleyen Türk sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ikinci yol olarak ise dönem başında yapılan zammın üzerine enflasyon farkının her ay olacak şekilde maaşlara yansıtılmasının alım gücünü koruma anlamında önemli olacağını vurguladı.

MEMURLAR MAAŞIN YÜZDE 53'ÜNÜ GIDAYA VERİYOR

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 13.446,69 lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 775,11 TL, %6,12 oranında arttığını gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 1.374,16 lira olarak belirlenen kira gideri ise Mart 2022 ortalama maaşının %21,86’sına denk geldi.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2022 maaşından geriye yalnızca 1.572,03 TL kaldı.