Türk Sağlık Sen Çanakkale Şubesi Biga Devlet Hastanesinde önünde basın açıklamasında bulundu. Hastanedeki personel yetersizlikleri ve malzeme eksikliklerinin İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane yönetimi arasındaki iletişimsizlikten kaynaklandığını söyleyen sendika temsilcileri, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya seslenerek, bu soruna bir çözüm bulunması talebinde bulundu.
 
 Biga Devlet Hastanesi’nin önünde gerçekleştirilen açıklamaya Türk Sağlık Sen Çanakkale Şubesi’nin sağlık personeli üyeleri katıldı. Türk Sağlık Sen Çanakkale Şubesi Başkanı Turan Çavdar’ın yaptığı açıklamada, “Sağlık çalışanlarının sorunlarının her geçen gün arttığı ve bu sorunların devam ettiği bugünlerde, yeni sorunların eklendiği Biga Devlet Hastanesi’nde Türk Sağlık Sen Çanakkale Şubesi olarak bu basın açıklamasını yapmak zaruret haline gelmişti. Bulunduğumuz hastane, 150 yatak kapasitesi ile ilimizin en fazla nüfusuna sahip güzide ilçesi Biga halkına hizmet vermektedir. Hastanemiz yeni hizmet binasına taşınmasından sonra yaşanan sorunlardan dolayı sağlık hizmetlerinde aksamalar hasıl olmuştur. Bu sorunların oluşmasında en büyük etken İl Sağlık Müdürlüğü ile hastane müdürlüğü arasındaki iletişim problemidir. Kadro görev yeri Biga Devlet Hastanesi’nde olan uzman doktor ve sağlık personeli geçici görevlendirme ile başka hastanelere görevlendirilerek, Biga halkının sağlık hizmetlerine ulaşmasında güçlük çekilmesine veya bu hizmeti almak için ilçe dışına gitmesine sebep olmaktadır. Biga Devlet Hastanesi’nde yeni hizmet binasına taşınmasından sonra sağlık hizmeti veren birim ve yatak sayısında artış yaşanırken, sağlık hizmetini verecek olan sağlık personelinin sayısında paralelinde bir artış olmamıştır. Sağlık personelinin yetersizliği açıkça ortadayken, yıllarca görev yaptıkları birimlerden alınarak yoğun bakımlarda görevlendirilen sağlık çalışanları bir de yaz ayları münasebetiyle gün aşırı nöbet tutmak zorunda kalırken, hiçbir gerekçe gösterilmeden devlet hastanesinden toplum sağlığı merkezine tayin yapılması ne anlam ifade etmektedir” sorusunu yöneltti.
 
“BU UYGULAMA ÇİFTE STANDARTTIR”

Çavdar açıklamasında, “Birilerine personel ihtiyacı var deyip 45 günlük ayırma yetkisini kullanan idare, bu kişi için neden bu uygulamayı hayata geçirmemiştir. Bu uygulama çifte standarttır ve kabul edilmesi söz konusu dahi değildir. Sağlık İl Müdürü’nden bu konuyla ilgili kamuoyuna bir açıklama beklenmektedir. Biga Devlet Hastanesi’nde bazı branş hizmetlerinde, özellikle cerrahi branşlarda İl Sağlık Müdürlüğü’nden kaynaklı kararlar sebebiyle, tıbbi cihaz ve malzeme alımına izin verilmemesi, gerekli malzemelerin yenilenmemesi sonucu hekimler bazı hizmetleri sunamaz hale gelmiştir. Fizik tedavide yaşanan yoğun hizmet talebi, alımı geciken tıbbi malzemeler; hastalara 2 ay sonrasına gün verilmesine sebep olmuştur. Kardiyoloji uzman hekimine, anlamsız soruşturmalar açıp, soruşturmacının yer değiştirme istemiyle Gökçeada Hastanesi’ne gönderen müdürlük bu hizmeti geçici görevle ifade etmeye çalışmakta, hem sağlık çalışanlarını ve halkı sıkıntıya düşürmektedir. Poliklinik hizmeti geçici görevlendirme ile sağlanması tercihi hastanede göğüs hastalıkları uzmanı olmayışı gibi benzer durumlar, sağlık hizmetinin verimliliğini düşürmektedir. Biga Devlet Hastanesi’nde ebe, hemşire, sağlık memuru ve diğer sağlık personeli kadrosunun yetersizliği sebebiyle, bazı birimlerde sağlık personeli 150 saate varan fazla mesai yapacak şekilde çalışmaya zorlanmaktadır.  Bu durum sağlık hizmetini sunan personelin verim düşüklüğüne, moral ve motivasyonunun bozulmasına, aile düzeninin ve birliğinin dağılmasına varacak kadar sonuçların doğmasına sebep olmaktadır” ifadelerine yer verdi.
 
“ÇALIŞANLARI İSTİFA EŞİĞİNE GETİRMESİ KABUL EDİLECEK BİR DURUM DEĞİLDİR”

Çavdar, “Belirttiğimiz bu olumsuzluklar, hastane özellikle sağlık hizmetleri müdürlüğünün yönetim kararı tercihleri, personel dağılımını görevlendirmede adaletten uzak tercihleri konuşulmaktadır. Sendikal ayrımcılık had safhaya ulaşmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü ve hastane yönetimi arasındaki uyuşmazlıktan doğan sebeplerden dolayı, İl Sağlık Müdürlüğünün hastane yönetimi ile istişareden uzak uygulamaları, geçici görevlendirme tercihleri sebebiyle, hastane sevk ve idare edilmez bir hale gelmiş; hastanede çalışma barışı bozulmuştur. Bu hastaneye uzun yıllar hizmet ve emek vermiş personele, son dönemlerde İl Sağlık Müdürlüğü taleplerinin karşılanması adına mobing yaparak uygulamayı hayata geçirmiş, kanun maddeleri ile hakları güvence altına alınan sağlık çalışanlarına hastane idaresinin iş bilmez uygulamaları, ‘biz karar aldık, siz uygulayacaksınız’ mantığı ile hareket etmesi ve çalışanları istifa eşiğine getirmesi kabul edilecek bir durum değildir” dedi.
 
“HASTANE YÖNETİMİ İLE ÇALIŞANLAR ARASINDAKİ BAĞ KOPMUŞTUR”

“Hastanemizde çalışma barışı yok olmaya başlamış, onlarca personel ayrılma planları yapmaya başlamıştır. Hastane yönetimi ile çalışanlar arasındaki bağ kopmuştur” diyen Çavdar, “Biga Devlet Hastanesi yönetimine İl Sağlık Müdürlüğü’nün süreklilik haline gelen gereksiz doneleri sonucunda hastanenin genetiği de bozulmaya başlamış ve süreç devam etmektedir. İlimiz sağlık personeli dağılımında adaletin kaybolması, riyakattan yoksun görevlendirmeler sonucu siyasetin idareye müdahalesi neticesinde bazı sağlık personelinin görev ve sorumluluk dışında masabaşı işlerde kullanılmasından doğan personel yetersizliği, yoğun çalışma temposu, artan nefes sayıları, sağlık personelinde yorgunluğa, mutsuzluğa sebep olmaktadır. Bu da hizmette kalitenin ve verimin düşmesine sebep olmaktadır. Hastanenin fiziki koşullarına, hastane işleyişine tam olarak vakıf olmayan, aktif hekimlik yapmayan yöneticilerin, İl Sağlık Müdürlüğü’nde makamları işgal etmeleri, sorunların oluşmasında en büyük etken, çözümün önünde en büyük etkendir” şeklinde konuştu.
 
“BU YETKİ VALİLİKTEDİR, MÜDÜRLÜKTE DEĞİL”

Çavdar, açıklamasına şu sözlerle devam etti: “İl sağlık Müdürlüğü’nün ilçelere gönderdiği yazıyı dahi okumayıp, anlamayan ve mesai saatlerinin müdürlüğün talimatlarıyla değiştirildiğinin mesaj olarak bildiren hastane idaresinin konuya ne kadar hâkim olduğu bir daha ortaya çıkmıştır. Hastane idaresine buradan sesleniyorum. Bu yetki valiliktedir, müdürlükte değil bilin istedim. İş bilmez tavırlarınızla çalışanlarınızı huzursuz etmeyin. Buradan Biga Devlet Hastanesi’nden, sayın valimize ve ilgili karar mercilerine sesleniyorum. İlimiz genelinde çok belirgin hissedilen İl Sağlık Müdürü’nün iletişim probleminin bir an önce çözülmesi, il içi ve il dışı görevlendirilmelerin keyfi, ansızın, ‘ben yaptım, oldu’ mantığı ile yapılmasından vazgeçilmesi, sağlık personelinin de bir insan olduğunun düşünülmesi gerektirmektedir. Amacımız, demokratik ilkelerden sapmadan, üyelerimizin ve sağlık personelinin unvan ve sınıfına bakılmaksızın iş güvenliği, mesleki saygınlık, çağdaş çalışma şartına uygun, aile bireylerinin beden ve ruh sağlığını koruyacak, insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerine imkân verecek adil çalışma ortamı sağlamaya yöneliktir. Bugüne kadar sorunlarımızın dile getirilmesinde ve çözülmesinde bizlere destek olan basın mensubu arkadaşlarımıza ve tüm sağlık çalışanlarına teşekkürü borç biliriz.”
 
Dilvin ALTIKARDEŞ