Hemşire olmayanların hastanelerde hemşire olarak çalıştırıldığını söyleyen Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı ve Akademisyen Azize Atlı Özbaş, Sağlık Bilimleri Fakültelerinde hemşire olmayan eğitimcilerin ders veridklerini belirterek şunları kaydetti:

SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ VAR

– Son yıllarda yürütülen sağlık politikalarının hastalığı ve sağlıkta tüketimi teşvik ettiğini görüyoruz. Bunun da halkımıza çok daha fazla sayıda tetkik ile döndüğünü izliyoruz. Hem toplum sağlığını korumak, hem emeğimizi korumak, hem toplumumuzun sağlığını geliştirmek için bizim de söyleyecek sözümüz var. Üniversitede nitelikli hemşireler yetiştirmemizin önünde engeller var. Toplumun sağlığını koruma ve geliştirme alanında hizmet etmemizde engeller var.


*Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Azize Atlı Özbaş

HALKIMIZA DOKUNAMIYORUZ

– Dünyanın gelişmiş ülkelerinde hemşirelerin sahada olduğu görülüyor. Bu da sağlığın korunması, gebelerin takibi, sağlıklı çocukların yetiştirilmesi için eğitimler verilmesi ve çocukların izlenmesiyle sağlanır. Ancak biz hemşireler ülkemizdeki sağlık sisteminde adeta hastanelere hapsedildik. Hastane dışına çıkamıyoruz, halkımıza dokunamıyoruz.

VETERİNER BİLE VAR

– Pek çok sağlık kurumunda hemşirelik işlemleri, hemşire olmayan sağlık çalışanlarına devredildi. Hemşireleri hemşire eliyle eğitemiyoruz. Sağlık bilimleri fakültelerinin hemşirelik bölümlerinde, veteriner, biyolog, kimyager, hatta beden eğitimi hocaları hemşirelik eğitimi veriyor.

HEMŞİREYİ HEMŞİRE EĞİTİR

– Bu durum o kadar abartıldı ki hemşire olmayan öğretim üyeleri, uzman hemşirelik unvanı verilen yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenci danışmanlığı yapabileceklerini iddia etmeye başladılar. Hemşireyi hemşire eğitir.

İŞE YARAMADI

– Bütün bu sorunları bir arada konuşabilmek için de bu mitingi planladık. 10 yıldır mücadelemizi hukuka başvurarak, yetkililere seslenerek, onlara rapor ve bilimsel kanıtlar sunarak anlatmaya çalıştık. Ancak işe yaramadı. 10 yıl sonra alana inmek zorunda kaldık.