Hekim Birliği Sendikası, maaşların tek kalemde ödenerek ek ödemeleri maaşın yüzde yirmisini geçmeyecek şekilde yapılacak düzenlemeyle; taban ek ödeme alamayan kurum hekimlerinin, teşvik alamayan birinci basamak hekimlerinin, yetersiz teşvik alan ikinci ve üçüncü basamak tüm hekimlerin eşitsiz ve adaletsiz uygulamalara maruz kalmasının engelleneceğini savundu.

Hekim Birliği Sendikasının Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği Özlük Hakları Konulu yazıda şu ifadelere yer verildi:

Ödeme sistemiyle ilgili eşitsizlik ve adaletsizliğe sebep olan tespit ve taleplerimiz:

1- Bilimsel dayanaktan yoksun, belirleme kriterleri hakkında bilgi sahibi olmadığımız; Tıp hekimi, Dişhekimi ve Uzman Dişhekimi HAKUK en düşük 2 olacak şekilde düzenlenmeli, hekimin teşvik sisteminde tavana ulaşabilmesi sağlanmalıdır.

2- Tüm ülkede dağıtım oranlarında kurum gelirinin en az yarısı alt sınır olmalıdır. Üst sınır ise kurum geliri o ay ülke ortalamasının belirgin olarak altındaysa dağıtım oranının %75' e kadar başhekimin teklifi ve sağlık müdürü onayı ile artırılabilir olması gerekir.

3- Ek ödeme katsayısında yaşanılan aylık farklılıkları ortadan kaldıran, hekimin sarf ettiği emeğin karşılığını her ay aynı şekilde alabileceği bir düzenleme ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu kapsamda ek ödeme katsayısının alt sınırı, hekimler için en az 0.45 olmalıdır. Bu oran her yıl ÜFE ve TÜFE oranların toplamının yarısı olacak şekilde artırılarak güncellenmelidir. Üst sınır ise kurumun gelirine göre artmalıdır. Hekimin uyguladığı 'emeğinin hakkını' alamama dönemi sonlandırılmalıdır.

4- İlk üç maddeyle ilgili gerekli düzenlemeler yapılmış, hekimin hakkı net ve sabit olarak karşılanmaya başlanmış güven veren bir sistem inşası tamamlanmış ise ancak o zaman mesai dışı çalışma sistemi brüt teşvik ödemesinin %80'ni garanti ödeme olmak kaydıyla uygulanmaya alınabilir.

5- Nöbet ücretleri tüm sosyal katmanlarda uygulandığı gibi hekimlerde de mesai ücretinin en az iki katı olmalıdır.

6- Sabit ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılması çalışmasının bir an önce yapılması gerekmektedir.

7- 4924 s. Kanun statüsünde sözleşmeli çalışan hekimler için özlük haklarında yönetmelikle yapılacağı belirtilen iyileştirmeler hızlıca yapılmalıdır.

8- Hekimlerde 4200 olan emeklilik ek göstergesinin 7600 olması gerekmektedir.

9- Emeklilik ek gösterge oranlarımız, 1 Aralık 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda ortak mutabakatla kabul edildiği şekliyle Hekim (Tıp, Diş) için 33.000, Uzman Hekim (Tıp, Diş) için 40.000 olacak şekilde düzenlenmelidir.

10- Dahili branşlarda 62, cerrahi branşlarda 58 olan hekim ortalama yaşam sürelerinin nasıl uzayabileceği ile ilgili acil eylem planı oluşturulmalıdır. Bu şekilde ömrünün 2/3 eğitim ile geçen bir uzmanlıktan daha fazla faydalanmanın (özlük iyileştirilmesi, şiddetin engellenmesi, çalışma şartlarını gerektiği gibi düzenlenmesi vb) yol haritası oluşturulmalı, erken yaşlarda gerçekleşen beyin göçüne DUR denmelidir.

Tüm Hekimlerin hak ve onuru için mücadele eden Hekim Birliği olarak;

Yukarıda tespit ettiğimiz maddeler kapsamında gereğinin yapılmasını saygılarımızla talep ederiz.

Dr. Hatice ÇERÇİ BALCI
Genel Başkan