Dün Van'da Avukat ile Hekim arasında yaşanan olayla ilgili Hekim Birliği Sendikası açıklama yaptı.

Sendika açıklamasında; 

Doktor dinlenme odaları aleni olmayan, mahrem alanlardır. Kayit yapılan cihazla doğrudan girilmez. Hele de izin verilmiyorsa ve provakatif hareketlerle... Aksi delil elde etme değil, delil için tuzak kurmak ve taciz etmektir.

Ameliyat endikasyonu ve aciliyeti tıbbi bir karardır ve Hekimler tarafindan verilir. Hasta temsilcisinin yasal usuller doğrultusunda bilgi alma hakkı olsa da bu tıbbi kararı degistiremez, manuple edemez.

Kisisel sağlık verileri, özel nitelikli verilerdir. Tek başına avukat vekaletnamesi dahi doğrudan kişisel sağlık verilerine erişim ve sorgulama imkani vermez, özel yetki gerektirir. CMK yetkisi ise sadece suç ile sınırlıdır.

Aslolan hastanın kendi rızasıdır. Çocuklarda veli/vasi rızası gerekir. Temsilci olmak rıza için tek başına yeterli değildir. Çocuğun kendisi ameliyat olmak istemiyorsa, temsilci neden ameliyat yapmadınız diye Hekimi suçlayamaz.

Kayıt altına alınan kişisel görüntüler velev ki baska türlü elde edilemeyecek delil elde etme amacı bile taşısa, sadece yargı mercilerine delil olarak sunulabilir. Basına, sosyal medyaya veya 3. kişilere yayılamaz. Yayılması suç teşkil eder.

Masumiyet karinesi gereği suç isnadı kesinleşinceye kadar kişiler yaftalanamaz. Basında veya sosyal medyada suçlu olarak gösterilemez. Bir Meslek ve üyeleri tümden hedef olarak gösterilemez.

Avukat Bey'in sebep olduğu istenmeyen bu münferit olayın meslekler arası bir çatışma haline gelmesine engel olunmalıdır. Bu nedenle hukuka ve Avukatlık meslek kurallarına aykırı bireysel hareketleri için suç duyurusunda bulunacağız ve olayın takipçisi olacağız.

İstenmeyen münferit olayların genelleştirilmesini ve mesleksel çatışmalarmış gibi sunulmasını asla tasvip etmiyoruz. Yargının asli unsuru avukatlarımız ve meslek örgütleri Barolardan da aynı hassasiyeti bekliyoruz.

Türkiye Barolar Birliği şu açıklamayı yapmıştı: