KHK ile kadro alan kamu işçilerinin özellikle tayin-becayiş, zorunlu emeklilik, görev tanımları ve ev tipi çalışma karmaşasının giderilmesi amacıyla konunun akademik bir ortamda, uzman görüşleri ile tartışılmasını ve yönetim erkinin doğru karar almasına katkı sağlamak istediklerini kaydeden Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, konunun ötelenemeyeceğini söyledi.

Sert yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“ Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerimizi, KHK’nın ürettiği sorunlardan kurtarmamız gerekiyor. Bu sadece bizim işkolumuzu ilgilendiren bir konu olmamakla birlikte, KHK ile kadro alan sağlık ve sosyal hizmet işçisi, özellikle pandemi sürecinde çok büyük sıkıntı yaşamaktalar. Bu işçilerin tayin becayiş hakkı olmadığı için aile bütünlükleri bozuldu, emekliliği hak ettikleri günden bir gün fazla işyerinde tutulmadıkları için Anayasal eşitsizliğe mahkum oldular. Görev tanımları yapılmadığı için riskli ve sorumluluk içeren işler de dahil her işi yapmak zorunda bırakılıyor, değilse mobbing ile karşılaşıyorlar. ILO Sözleşmelerinde yer alan Ev Tipi Çalışma Modeli ile bizim uygulamalarımız çelişiyor. Ülkemiz tarafından henüz kabul edilmemiş bir sözleşmede yer alan çalışma biçimi ile fiili uygulama arasında farklar bulunuyor.

Bunlar gibi pek çok sorunun kaynağına inilerek, uzman gözü ile tartışılması, akademik bir ortamda çözüm yollarının aranması için “Sağlık ve Sosyal Hizmet İşkolu Kamu İşçilerinin Güncel Sorunları” konulu bir Çalıştay yapacağız.”

ALANINDA UZMAN AKADEMİSYENLER SORUNLARI TARTIŞACAK

Görüşmeleri haziran ayında başlayacak 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolünde de ağırlıkla yer tutması beklenen 696 Sayılı KHK’dan kaynaklanan sorunların başında gelen tayin-becayiş, zorunlu emeklilik, ev tipi çalışma ve görev tanımı konuları alanında uzman akademisyenler tarafından masaya yatırılacak.

Moderatörlüğünü Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın’ın yapacağı Çalıştayda ayrıca yine aynı üniversitenin Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Astarlı ile İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akçakaya da alanlarında sunum yapacaklar.

Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’nın davet edildiği Çalıştay’da ayrıca, hem sağlık, hem sosyal hizmet, hem de üniversite hastanelerinde görev yapan işçi temsilcileri de Çalıştaya konu olan başlıklarla yaşadıkları sorunları saha örneklemleri ile anlatacaklar.

Öz Sağlık-İş Sendikası tarafından düzenlenecek olan Çalıştay 1 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirilecek. Çalıştay’da yapılan sunumlar yayın haline dönüştürülerek Cumhurbaşkanlığı, ilgili bakanlıklar, milletvekilleri ve siyasi partilere gönderilecek.

Editör: Haber Merkezi