Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan başvuruda yasalarda memuriyette sınıflar içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı sağlanmasını, sınıflar içinde ilerleme ve yükselme istemlerinin liyakat sistemine dayandırılmasını öngörüldüğüne dikkat çekildi.

Objektif kurallar çerçevesinde isin ehline verilmesi ve hak etme kavramı yatmakta olduğuna vurgu yapılarak Bakanlıkça yapılacak sözlü sınav değerlendirmelerinde personeller arası eşitsizlik oluşturabilecek ve çalışma barışının bozulmasına sebebiyet verecek bir değerlendirmenin önüne geçilerek, yukarıda da açıkça bahsettiğimiz kariyer ve liyakat ilkelerinin uygulanabilmesi açısından, personelin sözlü sınav puanlarının yazılı sınav puanlarını etkilemeyecek şekilde verilmesi talep edildi.  

Bazı kamu kurumlarının bu yönde işlem yaptıkları hatırlatılarak, bu durumun önüne geçmek amacıyla başta Milli Eğitim Bakanlığı ve birçok üniversite yaptıkları görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında sözlü sınav puanları açısından bu şekilde değerlendirme yapıp uygulamakta ve personellerin mağduriyetlerinin önüne geçilmeye çalışıldıklarına dikkat çekilerek bu yönde bir karar alınması istendi. 

Mülakat Etkisizleştirilmeli

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci söz konusu başvuru ile ilgili yaptığı değerlendirmede “ Sınava girecek çalışanlar yazılı sınavın yerine mülakatı düşünüyor ve haklarının yeneceğinden korkuyorlar. Bu durum motivasyonlarını bozuyor. Bazı kamu kurumları yönetmelikte yer alan mülakatı herkese eşit puan veya herkesin yazılı sınavda aldığı puanı sözlüde de vererek etkisizleştirdiler. Objektifliğin kuralıda, olması gerekende budur. Başvurumuzla bizde Bakanlıktan bu yönde bir karar almasını istedik. Umarız Bakanlık çalışanların bu talebine kulak verir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi