Zengin açıklamasında;

Esnek Mesai Kapsamında Çalışıp Ayrıca Nöbet Tutan Personelin, tutmuş olduğu nöbetlere karşılık ödenecek ücretler hesaplanırken esnek mesai kapsamında çalışıyor ise bu sürelerin mahsuplaştırıldığı ve nöbet ücretlerinin ödenmeyeceği bilgisi sağlık personelleri tarafından Türk sağlık sen Ordu Şubemize iletilmiştir.

Bu bağlamda, böyle bir sorun ile karşılaşan üyemiz olur ise ekte yer alan bireysel başvuru dilekçesi ile kurumlara başvuruda bulunabilirler.

Bugün karşı karşıya kaldığımız Corona virüs Pandemi durumuna karşı, yüksek risk durumuna rağmen tüm sağlık çalışanlarımız büyük bir özveri ile görevlerinin başındadırlar.

Bu nedenle sağlık sektörün bütün kademelerinde aktif olarak görev alan bütün sağlık çalışanlarımıza ve görevlilerimize şükranlarımızı iletiyoruz. Sağlık hizmetleri kainatın en değerli varlığı olan insan için yapılan bir hizmettir.

Her ortam ve koşullarda görevlerinin başında olan sağlık çalışanlarının fedakârlıklarının karşılığı ödenemez. Ölümle yüz yüze olan durmadan çalışan sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri kesilmesin.

Sağlık çalışanları idarelerin aldığı nöbet ücreti verilmesin izin kullandırın talimatı.Bu karar karşısında adeta şok olan sağlık çalışanları hastalık risklerinin artmasına rağmen, nöbet ücretinin kesilmesi, 'herkesçe yaptıkları çalışmalarla ayakta alkışlanan sağlık çalışanları açısından' ücret dengesizliğine dönüştü.

Hastanelerin riskli olmasına rağmen gece gündüz çalışan sağlık çalışanları uygulamanın düzeltilmesi gerekmektedir.

"Normal çalışmalarında nöbet ücreti alırken, covit-19 nedeniyle sağlık riskleri arttı.Bu kez de nöbet ücretlerine göz dikildi.Bu uygulama dan biran önce vazgeçilerek nöbet izni yerine nöbet paraları ödenmelidir.

Nöbet ücreti Başvuru Dilekçesi indir


………………………….’NE
İdareniz uhdesinde …………….. olarak görev yapmaktayım. Tarafımca …/…/…… - …/…/……. tarihleri arasında … saat hizmet vermiş olmama ve aktif olarak nöbet görevi ifa etmiş olmama rağmen, …/…/…… tarihinde esnek mesai uygulaması kapsamında çalışmaya başlamam ve …/…./……… tarihinden itibaren … gün süre ile görevde bulunmamam gerekçesi ile bu günler nöbet saatlerimden düşürülerek tarafıma eksik ödeme yapılmıştır. Söz konusu durum açıkça hukuka aykırı olup iptali ile tarafıma eksik ödenen ücretlerin iadesi gerekmektedir. Şöyle ki;
Bilindiği üzere, 2020/4 sayılı Genelge ile kamuda esnek mesai uygulaması yapılmaya başlanmış, bu kapsamda çalışanların ise mali ve sosyal hak yardımları ile diğer özlük hakları saklı tutulmuştur.
Ayrıca 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 99. maddesi ile haftalık çalışma saatinin 40 saat olduğu ve 101. maddesi ile 24 saat esasına göre sürekli olarak devam eden hizmetlerde haftalık bu 40 saatlik çalışmanın personel tarafından ne zaman ifa edileceğinin belirlenebileceği belirtmiştir. Ayrıca mezkur kanunun Ek 33. maddesi ile de personelin haftalık çalışma süresi dışında tutmuş olduğu nöbetlerin karşılığı olarak kendisine nöbet ücreti ödeneceği açıkça hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümler ve 2020/4 sayılı genelge uyarınca tarafımın esnek mesai uygulaması kapsamında işe gelmediği günlerin aktif çalışma süremden düşülerek tarafıma eksik ödeme yapılması işlemi açıkça hukuka aykırılık teşkil etmektedir.
Bu itibarla, yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve 2020/4 sayılı genelge neticesinde tarafımdan esnek mesai uygulaması kapsamında gelmediğim gün saatlerinin nöbet saatlerimden mahsup edilerek tarafıma ödenen nöbet ücretlerinde kesintiye gidilmesi işleminin sonlandırılarak, tutmuş olduğum nöbetlerin karşılığı ücretlerin tamamının hesaplanarak ödenmesi ve eksikliklerin giderilmesi hususunda gereğini arz ve talep ederim. …/04/2020
Ad-Soyad
İmza