Bakanı,Bakanları,hedefe koyarak ve suçlayarak nereye varabilirsiniz.

Son aylarda özellikle sağlık çalışanlarının hakları ve kamu çalışanlarına verilecek zam üzerinden sosyal medya ve basında Bakanlar eleştiriliyor.Adaletsiz, haksız, görmez, duymaz ilan ediliyor.Peki üzerinde sorumluluk olan teknik çalışması gereken rapor hazırlaması gerekenler gereğini yapıyorlarmı? bunu kimse sorgulamıyor.

Mesela Sağlık Bakanlığı'nın çalışanlar için yapacağı iyileştirme aylar öncesinden yazıldı,çizildi,konuşuldu. Sorum şu;

Aylar öncesinden çalışılmaya başlanan bu taslakta sendikanın dahli ne kadar.Herhangi bir öneri sundumu.Sunuldu ise rapor ne şekilde öneri teklif nasıl yapılmış,hangi alternatifler sunulmuş.Bununla ilgili siyaset ve bürokrasi ile kulis çalışmaları yapılmışmı,sayın Bakan ve bakanlık bürokratları ile defaten görüşmeler yapılmışmı. Yapılmış ve gerekli düzenleme yaptırılamamış ise niye Meclise gelmeden önce gerekli müdahale yapılıp kamuoyu baskısı yapılmamış.

Çalışma aylar öncesinden bilinmesine rağmen detaylar bilinmiyor ve içerik basından duyulmuşsa ki durum onu gösteriyor.(çünkü sanki doktorlara ilave para verilmiş gibi dillendirildi)bu daha vahim bir durum.Burada Bakanı ve Bakanlık bürokratlarını hedef göstermek yerine şapkayı önünüze koyup düşünmeniz gerekmexmi beyler.

Kaldıki kamuoyu yanlış bilgilendirilerek sanki doktorlara ilave para verildi gibi anlatarak sağlık çalışanları ile doktorları karşıkarşıya getirmek doğrumuydu.

Diğer konu Maliye Bakanının yaptığı açıklamalar;memurumuza gerekli iyileştirme yapılmış.

Evet toplu sözleşme sonrasında iki yıllık %35-40 oranında zam aldık derseniz konuyu bilmeyen her kesim memura iyi zam verilmiş zanneder.Peki konu ile ilgili Maliye Bakanına gerekli raporlar ve sunumlar yapıldı mı.Vergi düzenlemesi ile ilgili çalışma sendikanın istediği doğrultuda yapıldı ise yazık. Ama sendikanın bilgisi dışında bu düzenleme yapılmış ve biz istedik aldık denilip sonra yanlış olmuş denildiyse bu daha vahim değilmi.

Kaldıki daha üç gün önce sayın Cumhurbaşkanımıza vergi ile ilgili teşekküre gidildiği yazılıp çizildi.Giderken bari böyle olduğunu öğrenip orda sayın Cumhurbaşkanımıza bu uygulama anlatıldığı gibi değil demek varken orda teşekkür edip sonradan yanıltılmışsınız demek ne kadar doğrudur.

Diğer bir konu merdiven altı sendika tabiri.

Koskoca Bakana örgütlenme hakkı kanunla verilmiş sendikalara merdiven altı sendika tabirini kullandırıp kanunun verdiği hakkı gaspettirme eylemini yaptırmak doğrumudur Allah aşkına.İşçi sendikaların daki dayanışma aidatı konusu yerine çözümü sayısı üç yüz, beşyüz,bin olan kendince örgütlenmiş yapıları pusturarak ne yapılmak istendi kaldı ki bunların toplam üye sayısı on onbeşbin civarı ama sendika üyesi olmayan yaklaşık %35 lık bir çalışan varken Örgütlenmenin önünü açan bakanlığın Bakanına bu maddeyi koydurarak ne kazanmış oldunuz.

Bir diğer konu bizi diğer sendikalardan ayıran özellik sadece ücret sendikacılığı yapmamamız değil miydi.Eskiden sendikalar çalışanların duyguları üzerinden yok iş güvencemiz kaldırılacak yok şöyle böyle diye tamamen para odaklı bir anlayışı ideolojileri uğruna ortaya koyarken bizler kamu hizmetinin özellikle sağlık hizmetinin kutsallığını anlatarak çalışan arkadaşlarımızı motive etmeye çalışmıyormuyduk.

Değerli dostlar bakınız sendikacılık yol göstermektir,öncü olmaktır,gündemi takip etmek değil gündem belirlemektir.Kaldıki güçlü Türkiye Yolunda yıllarca verilen bu emeğe karşı bizlerde üstümüze düşeni yapıp teknik, bilimsel çalışmalarla Yol gösterici sahanın sesini duyurucu olmamızdır.Ama dostlar alışverişte görsün vay be ne atar yaptık diyerek yaptığımız sendikacılıkla bu ülkeye çalışanlara ve sendikacılığı bir katkı sunabilirmiyi Allah aşkına.

O bakanların bürokratların kapılarını başka zaman rahatça çalıp isteğimizi talebimizi aktarırken bizi dinliyorlar da çalışanlarla ilgili taleptemi dinlemiyorlar.

Hiç kimse kusura bakmasın bu gün Bakanlıklar ve Hükümet bazı şeyleri eksik yapabilir, sahayı görmeyebilir yada keseri kendine yontabilir.Sizin görevinizde onlara hazırladığınız çalışmalarla populizm yapmadan gerçekçi taleplerle ön açmak yön vermek olmalıdır.

Sendikalar arası yarış üye yarışı yerine bilimsel akademik ve üreten ülkenin önünü açıcı çalışanları rahatlatıcı çalışma yaparak hizmet sendikacılığı yarışı olmalıdır.

Herkes şapkasını önüne koysun birazda kendine baksın.