Batman temaslarının ardından Bitlis’e geçen Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Yasin Barutcu, Bitlis Şubesi tarafından düzenlenen İl Divan Toplantısına katıldı. 

Toplantıda teşkilat mensuplarına hitap eden Genel Başkan Semih Durmuş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Durmuş, toplu sözleşme öncesi sahanın nabzını tuttuklarını dile getirerek talepleri sahanın gerçeklerine göre hazırladıklarını söyledi.

Genel kazanımlar ve hizmet kolu kazanımlarıyla ilgili bilgi veren Durmuş, Sağlık-Sen’in yıllardır birçok kazanıma imza attığını söyledi.

“Döner sermaye sistemi ihtiyaçları karşılayamaz hale geldi”

Sağlık çalışanlarının sorunlarına da değinen Semih Durmuş, özellikle döner sermaye sisteminin üzerinde durdu. Döner sermaye gelirlerinin çalışanları mutlu etmediğini belirten Durmuş, “Bir zamanlar sistemin baş tacı olan, şimdilerde ise hepimizin baş belası olan döner sermaye sistemi daha çok çalışana, daha çok ücret verilmesi üzerine kurgulanmıştı. İlk yıllarda sihirli değnek rolü gören sistem ile daha çok çalışana daha çok ücret ödendi, bu sayede iş motivasyonu ve mesleki memnuniyet artırıldı. Bugün ise döner sermaye sistemi, ihtiyaçları karşılayamaz hale geldi ve herkesin ortak sorunu oldu” diye konuştu.

Sistemin çarpıklığı yüzünden sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşadığına dikkat çeken Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

“Eğitimleri ve kadroları aynı olan, aynı hizmeti sunan, benzer yoğunluktaki farklı iki hastanede çalışanlar, bir birinden çok farklı ücret almakta. Bu durum, sağlık çalışanlarının iş barışını bozmakta, mesleki memnuniyetini olumsuz etkilemekte, devletin kurum ve kuruluşlarına olan güveni ise sarsmaktadır. Sistem, miadını doldurmuştur ve yeniden inşa edilmelidir. Verilen ücretler sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı değil. Ücret adaletsizliği sağlık çalışanlarının en büyük sorunu.”