Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Faruk Doğan, Kayseri Şubesi’nin düzenlediği Teşkilat Toplantısında temsilcilerle buluştu.

Dünyaya kıyasla Türkiye’de bir sağlık çalışanının 4 sağlık çalışanı işini yaptığını belirten Genel Başkan Durmuş, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin kısa sürede ve düzenli olarak ciddi sayılarla alım yapması gerekiyor. Düzenli olarak her yıl 60-70 bin alım yapılmalı ki istihdam açığını 5 yılda kapatabilelim” dedi.

Toplantıda teşkilata hitap eden Genel Başkan Semih Durmuş, sözlerine 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde her koşulda kendilerine destek olan teşkilat mensuplarına teşekkür ederek başladı. Toplu sözleşme kazanımları hakkında bilgiler veren Durmuş, sağlık çalışanlarının sorunlarının birçoğunu çözüme kavuşturan kazanımlara imza atmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Sağlık emekçilerinin maaşlarında artış sağlayacak önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Durmuş, “Sabit ek ödemelerdeki yüzde 20 artış, çok değerli bir kazanımdır. Böylece yılladır performans ek ödemesi sıfıra mahkum edilmiş binlerce sağlık çalışanının gelirlerinde önemli bir artış sağlamış olduk. Genel kazanımlara, hizmet kolundakilerin de eklenmesiyle 2022 yılında sağlık çalışanlarının gelirlerine en yalın haliyle yüzde 41 artış yansıyacaktır” dedi.

“680 Bin Olması Gereken Ebe-Hemşire Sayısı 220 Binde”

Emekli maaşı ve emekli ikramiyesinde artış yaşanmasını sağlayacak 3600 ek gösterge ile ilgili çalışmanın 2022 yılında başlayacağını hatırlatan Durmuş,  tüm gösterge rakamlarının kademeli olarak artırılmasının sağlanması için mücadele vereceklerini bildirdi.

Sağlıktaki çok farklı istihdam modellerinin tek tipleştirilmesi için de 2022 yılında çalışma yapılacağına değinen Durmuş, sağlık sektöründeki istihdam yetersizliğine dikkat çekti. Türkiye’deki sağlık çalışanlarının sayısının Avrupa ülkelerine göre dörtte bir oranında olduğunu belirten Durmuş, şunları söyledi:

“OECD verilerine göre, Türkiye'de 680 bin ebe hemşire olması gerekiyorken, bugün 220 bin ebe hemşireyle hizmet veriyoruz. Dünyaya kıyasla Türkiye’de bir sağlık çalışanı 4 sağlık çalışanı işini yapıyor. Pandemi döneminde iş yükü iyice artan sağlık çalışanları artık tükenmişlik sendromu yaşamaktadır. Sağlık çalışanlarının insanca yaşayabilmesi için istihdam artırılmalıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak zorundayız. Sağlık çalışanı sayısının ivedi bir şekilde artırılması şart. Sağlık Bakanlığı ve hükümetin çok kısa sürede ciddi manada alım yapması gerekiyor.”

Düzenli olarak her yıl 60-70 bin alım yapılmasıyla birlikte sağlıkta istihdam açığının 5 yılda kapatabileceğine vurgu yapan Durmuş, bu konudaki mücadeleyi sürdürdüklerini belirtti.

Döner sermayede yaşanan adaletsizliğe hiçbir zaman sessiz kalmayacaklarını da ifade eden Durmuş, birlik ve beraberlik içinde teşkilattan aldıkları güçle yollarına devam edeceklerini söyledi.