Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Bayramı'nı hastanelerde yapılan eylemlerle kutluyor. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının taleplerini dile getiren TTB, her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim Atatürk anıtına çelenk bırakacaktı fakat polis izin vermedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Bayramı'nı hastanelerde yapılan eylemlerle kutluyor. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının taleplerini dile getiren TTB, her yıl olduğu gibi bu yıl da Taksim Atatürk anıtına çelenk bırakacaktı fakat polis izin vermedi.

“ANANIZI, BABANIZI TEDAVİ ETTİK BİZ YA. YAPMAYIN ALLAH AŞKINA”

Polisin engellemesine rağmen hekimler, Atatürk Anıtı’na çelenk koymak isteyince polis ile hekimler arasında arbede yaşandı. Hekimler, “1919’da işgal altında kutlandı. Yok böyle yağma. Bu memleket bizim. Hiç bir yere gitmiyoruz” diye seslendi. Engellemeler devam edince de ‘utan Erdoğan’ sloganı atarak polisin davranışını eleştirdi.

Hekimlerden biri, “14 Mart Tıp Bayramı’nda doktorların önünü kesiyorlar, doktorları gözaltına almaya çalışıyorlar. Bu ayıptır.” diyerek tepki gösterirken bir başka hekim ise “Ananızı, babanızı tedavi ettik biz ya. Yapmayın Allah aşkına.” sözleriyle isyan etti.

Arbede sırasında yaşlı bir hekim yere düştü. O hekimin İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Kolu Başkanı Erdinç Köksal olduğu öğrenildi. Çelenkle Atatürk Anıtı’na doğru yönelen bir hekimi ise  polis engelledi.

Yapılan görüşmeler sonucunda bir hekimin anıta çelenk bırakmasına izin verildi. Bunu kabul etmeyen TTB üyeleri, barikatın önüne çelenk koyarak basın açıklaması yaptı. 14 Mart Tıp Bayramı’nda yaşanan olaya sosyal medyadan da tepki yağdı.

“BUGÜNLER GEÇECEK BİLİYORUZ”

Hekimler, Taksim Meydan'da şu açıklamayı yaptı:

“Her yıl çelenk koymak için heyetle buraya geldik ancak bize ‘Çelenk koymanızda bir sakınca yok ancak konuşamazsınız' dendi. Konuşamadığımız bir yerde böyle bir tasarrufta bulunamayız.

O yüzden engellemelerle karşılaştığımız bu polis barikatı önüne çelenklerimizi bırakıyoruz. Tüm meslektaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. Bugünler geçecek biliyoruz. Daha özgür günlerde, daha güzel günlerde daha kalabalık, neşeyle coşkuyla buluşacağımız 14 Mart'larda buluşmak üzere.”

DOKTORLAR, HASTANELERDE İŞ BIRAKIYOR

Doktorlar, bugün ayrıca Türkiye'nin dört bir yanında hastanelerde iş bırakıyorlar. Sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da da birçok hastanede iş bırakan hekimler özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Giderlerse gitsinler” açıklamasına karşı taleplerini dile getiriyorlar.

TTB tarafından taleplere dair yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: “Geldiğimiz noktada sağlık sisteminin artık tıkandığı herkes tarafından görülmektedir. Toplumun sağlığı her geçen gün daha kötüye gitmekte, sağlığa ulaşım ise güçleşmektedir. Sağlık sistemi sürdürülemez durumdayken; bizler sağlıkta şiddet ve malpraktis tehdidi altında, düşük ücretlerle ve ağır iş yüküyle çalışmak zorunda kalmaktayız. Meslek onurumuzun ve emeğimizin en değersiz hale getirildiği dönemdeyiz.”

DOKTORLARIN ENGELLENMESİNE TEPKİ YAĞDI

Yaşanan olaya sosyal medyandan gösterilen tepkilerin bazıları şu şekilde:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Tuncay Özkan: Doktorları kovdun, polise tartaklattın sırada ne var Erdoğan? 14 Mart Tıp Bayramı'nda Taksim Anıtı'na çelenk bırakmak isteyen doktorlara polis müdahale etti! Bir doktorun dediği gibi: Utan Erdoğan!

SÖZCÜ Yazarı Çiğdem Toker: Hiçbir işe yaramayacağını bilsem de “Yazıklar olsun” demek istiyorum. Yazıklar olsun.

Evrensel Gazetesi Yazarı Ayşen Şahin: Sen kimsin ya yaşın kadar meslek hayatı olan, prim gün sayın kadar hasta kurtarmış bir hekimi yere itiyorsun? Bunu sindirebilecek miyiz? Bunu da sineye çekebilecek miyiz? Nereye kadar?

Doktor Erdal Yanbuloğlu: Taksim Atatürk anıtının önünde anıta 14 Mart anması için bir çiçek koyup gidecek meslek büyüğü hocalarımız itilip kakılıyor. İzin verilmiyor. İzlerken gözyaşlarımı tutamadım. #14MartTıpBayramı

Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik: Hakikaten bu nedir ya! Hekime saygınız yok, 80 yaşında bir insana da saygınız yok #14MartTıpBayramı’nda bu mu yapılır? Koyacakları bir çelenk!

Kazdağları İstanbul Dayanışması: “Annenizi, babanızı tedavi ettik, yapmayın Allah aşkına” Bu karanlık dönemde ışık saçan iyi hekimlerimize ve sağlık emekçilerimize uzanan eller kırılsın! #14MartTıpBayramı #doktorumunyanındayım

(Sözcü)