Promosyon ödemesi bekleyenler için her geçen gün umutların tükenmesine, hayallerin bir başka bahara kalmasına sebep olunduğuna işaret edelim Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Bankaların 2022 yılının ilk 8 aylık kârının %500 olduğunu vurguladı. 

Doğruyol açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Yılan hikayesine dönen Banka Promosyonları… 

Banka promosyonları memur, emekli, işçi, gibi, sabit ücretlilerin bankada dönen parasının ve kredi kartı bankacılık işlemleri gibi bankaların elde ettikleri kar karşılığında ödenen para. 

Yönetmeliğe göre en az iki en fazla beş yıllık olarak ödenen banka promosyonları bankaların teklif vermesi ve kurum yöneticileri tarafından verilen tekliflerin en yüksek olanının ve şartları en iyi olanının tercih edilmesiyle ödeniyor. Yaklaşık altı aydan bu yana çalışanların en çok merak ettikleri, sordukları sordukların başında banka promosyonları geliyor. Ne zaman ödenecek? Ne kadar ödenecek? Vb. sorular gittiğimiz ziyaret ettiğimiz hemen her kurumda sıkça sorulan sorular?   

Sayın Cumhurbaşkanından kararname bekliyoruz. 

Sayın Cumhur Başkanı bu gün bir kararname yayınlasa dese ki, banka promosyonlarını güncelleyin, ertesi gün tüm kurumlar banka promosyonlarını yenilemek için ilk önce ben yapacağım diye sıraya girer.. 

Görülüyor ki, her geçen gün, promosyon alacak olan kesimlerin aleyhine işlemekte. Promosyon ödemesi bekleyenler için her geçen gün umutların tükenmesine, hayallerin bir başka bahara kalmasına sebep olmakta. 

Son yıllarda, her alanda kendini artırarak hissettiren ekonomik krizin sonucunda, işçi, memur, emekli, küçük esnaf gibi toplumun pek çok kesimi ekonomik sıkıntı içerisine girmiş olması promosyon beklentisini de artırmakta.   

Bankaların geçen yıla göre 2022 yılı ilk 8 aylık karı %500. 

Elbette bankaların karında gözümüz yok. Ancak, zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu yüksek enflasyon ortamlarında en önemli sıkıntılardan bir tanesinin de sabit ücretlilerin enflasyon karşısında alım gücünün korunmasıdır. 

Son birkaç yıldan bu yana sabit ücretlilerin alım gücü her geçen gün daha çok düşmüş ve düşmeye devam etmektedir. Alım gücü bakımından gelişmiş ülkelerin kat be kat gerisinde kalan ücretlere karşılık, bankaların sadece 2022 yılının ilk 8 ayında geçen yıla kıyasla kârını beşe katlaması promosyon konusunda bankaların daha cömert davranması beklentisini de artırmaktadır.   

MEMURBANK mı kursak? 

Bankaların önce yüksek teklif vermesi, ardından komik teklifler vermesi de gösteriyor ki, bankalar kendi aralarında anlaşmış gibi. Eğer gerçekten böyle bir anlaşma varsa OYAK BANK gibi, memurlara maaşının üç beş katı faizsiz yada düşük faizli kredi verebilecek, memurların alım gücünü destekleyecek, memurların da MEMURBANK mı olsa diye düşünmeden geçemiyoruz. 

Hiçbir banka, on binlerce, ya da yüzbinlerce garanti müşteriyi kaçırmak istemez diye düşünüyorum. 

Emeğiyle çalışanların emeklerinin her geçen gün daha da değersizleştiği,  alım gücünün enflasyon karşısında mum gibi eridiği bu ortamda pek çok çalışanın gözü kulağı promosyon ödemesinde. 

Yetkili sendika nerede? 

Pek çok memur arkadaşımız diyor ki, yetkili sendika nerede? Altı dönemdir yapılan toplu sözleşmelerde memurları sadakaya muhtaç hale getiren yetkili sendikanın promosyonlar konusundaki sessizliği de beklenen bir durumdur.   

Tüm memurlar biliyor ki, promosyon sözleşmelerinin yenilenmesi için çıkarılacak bir kararname yeterli. 

Bu yılan hikayesinden çıkış yolu ve sıkıntının çözümü Sayın Cumhurbaşkanında. 

Editör: Haber Merkezi