Sağlık Sen Rize Şube Başkanı İsmail Yılmaz açıklamasında;

Soru şu?

Covit geçiren sağlık çalışanlarına bir şey yapılmayacak mı?  Geçmişi kapsayacak mı? 110.000 ı aşkın kişi bu hastalığı geçirdi, onlar ne olacak? 

Covit kas hastalıkları, organ yetmezlikleri olmak üzere bir çok kronik hastalık bırakmaktadır. Gün geçtikçe farklı tahribatlarını tespite çalıştığımız covit 19 daha önce emsaline rastlanılmamış bir durumdur.

Vefat eden sağlık çalışanları şehit kapsamında haklardan yararlanırken, covit geçiren kısmen sağlığına kavuşanlarda gazi sayılarak, gazilere verilen haklardan yararlandırılsalar, maksat hasıl olmuş olurdu.

Konuyu kıyasla ele alacak olursak, malullülük bir kol, bacak gibi organların kaybı, yaralanma gibi durumlar olmadığından; olayın vücuda bırakacağı kalıcı hasar, geçici tıbbi müdahale ile giderilebilecek veya giderilmeyecek tespitlerin yapılamayacak olmaları, yaşam kalitesi ve yaşama süresi azalacağı muhakkak olan durumlar göz önünde bulundurularak detaylı bir çalışma yapılmalıdır.

Yapılacak olan çalışmalar mağduriyetleri gidermeli, tarafları memnun etmelidir. Sağlık çalışanlarının bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin tamamının covit sebebiyle mağdur olduğu ve bu mağduriyetlerin hastane ortamından aileye intikal ettirildiği göz önünde bulundurularak, emekliliği hak edenin yerine aileden birinin işe alınması, emekliliği hak etmemiş olsa da çalışma yetilerinin kaybolması durumunda malulen emekliliğinde olamayacağı durumlarda aileden birine iş verilmesi ile malullüğün ortadan kaldırılması.

Gazı ve yakınlarına sağlanan haklarda: Bu konuda 3713 sayılı terörle mücadelede kanunu kapsamından, harp malulleri 2330 sayılı kanun nakdi tazminat ve aylık bağlanması ile ilgili kanun, askeri vazife malulleri ve yakınlarına sağlanan haklarla ilgili kanun ve muharip gaziler ve yakınlarına sağlanan haklar kanunu gibi Milli Savunma Bakanlığının konu ile ilgili uygulamalarından yararlanılması gerekliliği, konunun birebir şehitlik ve gazilik bağlamında ele alınarak hayırlara vesile olunacağını temenni ediyoruz.  

Malul ve mağdur ailelerin toparlanması açısından, şehit ve gazilere tanınan bankacılık sisteminde faizsiz kredilerden faydalandırılması, çocuklarının eğitimlerinin sağlanması, yakınlarından birinin işe alınması, kısmı tazminat gibi söyleyebileceğimiz olanaklar aileyi toparlayıcı, hayata bağlayıcı sonuçlar doğuracaktır.

Konu taraflarınca detaylı değerlendirilip, altyapısı hazırlandıktan sonra kanunlaştırılması, doğabilecek eksiklikleri minimize edecektir. 

Camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.