Dün yayınladığımız Devlet Hastanesi İflas Yolunda! Doktorlar yine eyleme hazırlanıyor haberini okumak için tıklayınız.

Ozan açıklamasında, “Döner Sermaye sorunu genel bir sorundur. Burdur’a has bir sorun olsa beraber çözelim, ama olmadığını sizde biliyorsunuz. Yazık çok yazık düştüğünüz durum hiç de hoş değil. Sorunun kaynağını ve bu konudaki mücadelemizi bildiğiniz halde kamuoyunu ve sağlık çalışanlarını yanlış bilgilendirmek hafifliktir, sorunlardan nemalanmaya çalışmaktır”ifadelerine yer verdi.

İŞTE MEHMET FARUK OZAN’IN YAZILI AÇIKLAMASI

Malum sendikanın genel başkan yardımcısı yetkili sendika nerede diye soru sormuş. Biz buradayız da siz kimin kuyruğuna takılıyorsunuz siz neredesiniz? Sorunu çözmek için Ankara daha yakın değilmi? Siz Ankara’da değilmisiniz? Burdur Devlet Hastanesi neden karıştırılıyor. Döner Sermaye sorunu genel bir sorundur. Burdur’a has bir sorun olsa beraber çözelim, ama olmadığını sizde biliyorsunuz. Yazık çok yazık düştüğünüz durum hiç de hoş değil. Sorunun kaynağını ve bu konudaki mücadelemizi bildiğiniz halde kamuoyunu ve sağlık çalışanlarını yanlış bilgilendirmek hafifliktir, sorunlardan nemalanmaya çalışmaktır.

Bu konuda hem bakan düzeyinde hemde Cumhurbaşkanımız la yapılan görüşmeler düzeyinde sistemdeki tıkanma anlatılmıştır. Meclisteki tüm siyasi partiler bu konuda bilgi sahibidir. Yaptığımız basın açıklamalarında bu konuyu gündemde tuttuğumuzda herkesin Malumudur.

Konunun Burdur ili özelinde bir konu olmadığının anlaşılması için sorunu tekrar kısaca özetleyelim;

Döner sermaye sistemi; sağlıkta dönüşümün birinci aşamasında artan iş yükü sebebiyle çalışanların motivasyonunu artırmak için hayata geçti ancak son dönemde artan maliyetler karşısında neredeyse hiç artmayan, sürekli düşüş gösteren döner sermaye tutarları motivasyon azaltan bir uygulamaya dönüşmüştür. Mevcut döner sermaye sisteminden bütün sağlık çalışanları rahatsızdır. İş barışının bozulduğu bu sistemden vazgeçilmeli ve acilen sağlık çalışanlarının hak ettikleri döner sermayeyi almalarını sağlayacak yeni sistem hayata geçirilmelidir. Hekim dışındaki sağlık çalışanlarının neredeyse tamamı sabit üstü ek ödeme alamamaktadır.

Çözüm için öncelikle;

1-Hastanelerin ve diğer sağlık kuruluşlarının maliyetleri ve giderleri sürekli artmaktayken, dağıtılabilir döner sermaye hesabının temel belirleyicisi SUT fiyatları yaklaşık 13 yıldır hiç artmamıştır. Acilen SUT fiyatları artırılmalıdır.
2-Dağıtılabilir döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, döner sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir.
3-Döner sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır.
4-Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir.
5-Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır.
Bakanlık yetkilileri döner sermaye adaletsizliğini giderene kadar, mücadelemizi her platformda sürdüreceğimizi Tüm Sağlık Çalışanlarımıza saygıyla duyuruyoruz.

Editör: Haber Merkezi