Hekim Birliği Sendikası Hukuk, Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çağlar Yıldırım imzalı yazıda; branşında tek uzman hekim olan üyelerinin istekleri dışında idarelerce icap nöbeti tutulması için baskı yapıldığı şeklinde bilgilerin sendikalarına ulaştığı belirtilerek, zorla icap nöbet listesi yazılmaması için Sağlık Bakanlığı tarafından idarelere gerekli talimatın verilmesi istendi.

Hekim Birliği Sendikası tarafından Sağlık Bakanlığı’na gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI’na:

Konu: Tek branş uzmanı olarak çalışan üyelerimize idareler tarafından icap nöbeti tutulması için zorlamada bulunma iddiaları

T.C Anayasası Cumhuriyetin nitelikleri Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir Hukuk Devletidir.

T.C Anayasa’nın 125. maddesinin birinci fıkrasında, idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu; yedinci fıkrasında da idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunduğu hüküm altına alınmıştır. Böylelikle idarenin hukuka bağlılığı, yargı denetimi sayesinde etkili biçimde sağlanmış ve idare edilenler, idarenin kanunsuz ve keyfî  davranışlarına karşı korunmuştur. (Anayasa Mahkemesi 2/5/2018 tarihli toplantısında E.2018/2 numaralı dosyada hakkındaki kararı 30/5/2018ND 12/18)

20.12.2019 tarih 89432283.045.02 sayılı T.C Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünün Tek Hekim İcap Nöbetleri hakkında ki yazısında yataklı tedavi işletme yönetmeliği 42/A bölümüne değindiği kısımda, "icap nöbeti esas olarak evde tutulan, ilgili uzman doktora mesai saatleri dışında da kurumun her türlü tıbbi ve idari gerekleri yönünden sorumluluk yükleyen, mesai dışında bulunduğu yeri bildirme ve işin gereği icabı kuruma makul bir süre içinde ulaşabileceği bir mesafede bulunma yükümlülüğü getiren ve gerektiğinde kuruma davet edildiğinde iştirak edilen nöbet türü olup, bir uzman hekime bu kapsamda icap nöbeti yazılabilmesi için uzman adedinin birden fazla olması gerekir" şeklindeki açıklaması mevcuttur.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2020/3644 E. , 2021/3847 K. ve 11/04/2019 tarih ve E:2018/4440, K:2019/2718 sayılı kararında ; Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 42. maddesinin (A) bendi ve dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek, görev yaptığı sağlık kurumunda dalında tek uzman hekim olan davacıya icap nöbeti tutturulabilmesine imkan bulunmadığını
tespit etmiştir. Görev yaptığı sağlık kurumunda dalında tek uzman hekim olan davacıya davalı idare tarafından icap nöbeti yazılması işlemlerini hukuka aykırı bularak iptal etmiştir.

Branşında tek uzman hekim olan bazı üyelerimize istekleri dışında idarelerce icap nöbeti tutulması için baskı yapıldığı şeklinde bilgiler tarafımıza ulaşmaktadır. Bu neden ile sendikamızca sayın makamınıza başvuruda bulunulması gerekliliği hasıl olmuştur. Sayın makamınızca kanunlar, mevzuata ve mahkeme kararlarına göre branşında tek olan uzman hekimlere hukuka aykırı olarak zorla icap nöbet listesi yazılmaması için idarelere gerekli talimatların verilmesini, aksi davranışta bulunan idareciler hakkında gerekli idari inceleme işlemlerinin başlatılmasını arz ederiz.

Saygılarımızla. 19.08.2022
Opr. Dr. Çağlar YILDIRIM
Hukuk Mevzuat ve Toplu Sözleşmeden Sorumlu
Genel Başkan Yardımcısı