İnsanen ve vicdanen bu teklifin kabul edilebilmesi imkansızdır. Biz Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şubesi olarak bu teklifi masaya hiç getirilmemiş kabul ediyor ve memuru insani yaşam şartlarına taşıyacak teklifi acilen bekliyoruz’’ dedi.

5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Kamu İşveren Heyeti’nin sunduğu teklife sert tepki gösteren Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, ‘’önümüze sunulan teklifin açıklaması memurun yok sayılması, değersizleştirilmesi, itibarsızlaştırılması ve tüketilmesidir. Bziler canını dişine takarak gece gündüz çalışan, toplumun en temel ve hayati ihtiyacı olan sağlık hizmetini üreten, şiddete, ölüme maruz kalan yine de kesintisiz çalışan sağlık personellerinin İzmir’deki temsilcisi olarak yapılan bu teklif insanen ve vicdanen asla kabul edilemez bulduğumuzu bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. Biz Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şubesi olarak bu teklifi hiç edilmedi kabul ediyor ve acilen insani yaşam şartlarında yaşayabilmeyi sağlayacak bir teklif bekliyoruz’’ dedi.

Kamu Çalışanları Enflasyon Oranlarının Altında Eziliyor

Hükümetin masaya sunduğu teklifin enflasyon oranları ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları ile uyuşmadığını belirten Başkan Özgür Yıldırım, ‘’Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak Türkiye’nin ekonomik ve mali yapısına dair yaptığı açıklamalarda, ekonomimizin iyi, refah düzeyimizin düzenli artışta olduğunu ifade etmektedir. Devletin mihenk taşı olan memurların da ekonomiden hakettiği payı alabilmesi gerekmektedir. Enflasyonun en iyi ölçüldüğü yer pazarlar, marketlerdir. Memura layık görülen yaşam ise enflasyonun altında ezilen, gün geçtikçe yaşam mücadelesi zorlaşan bir pay oranıdır, teklif edilen oranlarla bütçesi sürekli açık vermekte olan kamu çalışanları bir çıkmaza sürüklenecektir. Söylemler ile eylemler birbirini tutmakta, tezat oluşturmaktadır. Bu teklif derhal revize edilmeli, insan onuruna yaraşan yaşam standartları devletin çalışanlarına çok görülmemelidir. Siyasi irade, toplu pazarlık masasına, kamu görevlilerini refaha kavuşturma değil cefayla buluşturma teklifi sunduğunu görmeli, teklifin eksiklerini ve hatalarını da bir an önce gidermelidir.’’ Dedi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü;

5. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde Kamu İşvereninden gelen ilk teklifin anlamı; 2020 için yıllık toplamda  %6.60, 2021 için yıllık toplamda %5.57 oranın da zam yapılması, iki yıllık toplamda ise  %12,54 oranında maaş ve ücretlere artış yansıtılmasını teklif etmektir.

 Bu durumda kamu görevlilerine ve onların yetkili temsilcisi konumunda konfederasyona ve sendikalara şu denilmektedir; ”2020’de maaş ve ücretlerinize enflasyon beklentisinden daha düşük oranda zam yapılmasını kabul edin. Şekere, elektriğe, doğalgaza tek seferde %15 zam yapıldı fakat maaş ve ücretlerinize dört seferde %12’nin biraz üzerinde zam yapılmasını normal kabul edin. Yetmez, “gecikme zammı aylık %2,5, yıllık %30 iken maaş zammınızın yıllık %6’lar ve iki yıllık toplamda %12’ler seviyesinde olmasına aldırış etmeyin” deniyor.

Merkez Bankasının 2020 ve 2021 için enflasyon hedefi %5, aynı yıllara ait enflasyon tahminleri ise %9,5 ve %5,9 iken aynı yıllara ait beklenti anketlerinin sonucu ise sırasıyla %13,9 ve %11,5 olarak kayıt altına alınmış. Bu rakamların yanına da son 10 yıllık süreçte enflasyon hedef ve tahminleri ile gerçekleşen enflasyon arasında zaman zaman 2 kata kadar farklılıklar oluştuğu bilgisini de ayrıca paylaşmak gerekiyor.

 Bütün bu veriler üzerinden şunu söylemek gerekir ki; “Memuru enflasyona ezdirmeyiz” vaadi Hükümet tarafından öncelikle teklif bandında korunması gerekir. Bir başka anlatımla Hükümetin ilk teklifinin 2020 ve 2021 için sırasıyla Merkez Bankasının beklenti anketindeki %13,9 ve %9,5 oranları dikkate alınarak şekillendirilmesi ve masaya getirilmesi gerekirdi.

Diğer taraftan, toplu pazarlık masası sadece maaş ve ücret zamlarıyla sınırlı bir pazarlık masası değil. Masada, haklar, sosyal hak ve yardımlar, özlük hakları ve çalışma şartları da pazarlığın kapsamında değerlendiriliyor. 

Teklif Bizim İçin Yok Hükmündedir

Hükümetin masaya sunduğu ilk teklifte ek göstergeden, kademe derece sınırlamasının kaldırılmasına, teklifimizde yer alan taban aylığa seyyanen zamdan, refah payına, sözleşmeli personelin kadroya geçmesinden, kılık-kıyafet yasağının kaldırılmasına, gelir vergisi mağduriyetinin son bulmasından dayanışma aidatı ve toplu sözleşme ikramiyesine, yerel yönetim seçimleri sonrası iş güvencesine ve sendikal haklara yönelik saldırılardan  keyfi ve eziyet edici geçici görevlendirmeye genel toplu sözleşme kapsamındaki bir çok konu başlığı hiçbir şekilde dikkate alınmamış ve bunlarla ilgili teklif içeriğine yer verilmemiştir. Benzer şekilde hizmet kollarındaki yetkili sendikalar tarafından sunulan teklif metinleri üzerinden bir değerlendirme yapılarak hizmet kollarına yönelik bir teklif içeriği de oluşturulmamıştır. Tüm bu sebeplerden yapılan teklif bizim için yok hükmündedir. Bu teklifi kabul edebilmemiz mümkün değildir.

Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şubesi olarak kamu çalışanlarının hak ettiği payı alabilmesi için var gücümüzle çalışacağımızdan, kamu çalışanlarının gücünü ve sesini yetkililere ileteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Bizler bu gücü teki göstermek için teşekkür etmek için kullanmak istiyoruz. Yeni bir teklif ve yeni bir eşik bekliyoruz. Türkiye’ye inanıyor ve Türkiye’nin gücüne itibar ediyoruz. Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şubesi olarak ilimizdeki Memur-Sen teşkilatlarıyla birlikte toplu sözleşme sürecini yakından takip etmeye, bizleri memnun edecek her konuda destek, üzecek ve gerecek her konuda tepki vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.

İzmirli tüm siyasilerin, tüm belediye başkanları, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarının da süreçte bizimle birlikte hareket etmesi ve sorumluluk alması çağrısında bulunuyoruz.

Editör: Haber Merkezi