Anayasa Mahkemesi, Niğde Valiliği önünde basın açıklaması yapması nedeniyle Niğde Kamu-Sen Şube Başkanı ile Niğde Türk Eğitim-Sen sendika başkanlarının cezalandırılması yönündeki karar için, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşarak, "hak ihlali" var dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Niğde Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Şube Başkanı, sendika üyeleriyle birlikte valilik önünde basın açıklaması yaptı. Bunun üzerine basın açıklaması yapılmayacak yer olarak belirlenen alanda açıklama yapıldığı gerekçesiyle aralarında sendika başkanının da bulunduğu kişilere "emre aykırı davranışta bulunmaktan" 189 lira idari para cezası verildi.

Sendika başkanının cezaya ilişkin yaptığı itiraz, Niğde Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Bunun üzerine sendika başkanı, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

- Karardan

Niğde Valiliğinin bazı alanlarda basın açıklaması yapılmaması yönünde idari karar aldığının hatırlatıldığı kararda, bunun huzur, güvenlik ve kamu düzeni amacıyla verildiği aktarıldı.

Yüksek Mahkemenin kararında, kamu düzeninin bozulduğunu, bozulma tehlikesinin bulunduğunu ya da böyle bir tehlikenin ortaya çıktığını ileri ve yeterli bir gerekçeyle göstermeyen, temel haklara müdahale eden her kamu gücü eylem ve işleminin temel hakları ihlal edebileceği vurgulandı.

Valilik binası başta olmak üzere tüm kamu ve kuruluşları önünde basın açıklaması yapılmaması yönündeki valilik kararının, kurumların düzgün işleyişi, kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi ve kamu düzeninin bozulmasını önleme amacına yönelik olduğuna işaret edilen kararda, "Somut olayda, polis tutanaklarında ve hakimlik kararında söz konusu basın açıklamasının bazı faaliyetlerin önemli derecede akmasına neden olduğu veya kamu düzenini bozduğu ya da bu yönde ciddi bir tehlike doğurduğu yönünde herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır." görüşüne yer verildi.

Editör: Haber Merkezi